Denar so ponarejali kar v domači tiskarni

Osumljenci v promet spravili za vsaj 30.000 evrov umazanega denarja

Objavljeno
09. marec 2015 17.40
bsa/poravnava
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Novo mesto – Slabe kakovosti, a še vedno dovolj dobri, da so šli v promet, so bili evrski bankovci iz domače tiskarne v Krškem. Prejšnji teden so kriminalisti opravili več hišnih preiskav, kjer so našli dovolj dokazov o ponarejanju denarja, da je za trojico glavnih osumljencev preiskovalni sodnik odredil pripor.

Od leta 2013 so novomeški policisti in kriminalisti spremljali skupino, ki se je ukvarjala s ponarejanjem in unovčevanjem evrskih bankovcev, večinoma v apoenih za 20 in 50 evrov. Prejšnji teden so po državi opravili šest hišnih preiskav, odkrili prepovedano tiskarno in kazensko ovadili tri osumljence, v preiskavi pa se je znašlo devet osumljencev.

Glavno vlogo v kriminalni združbi so imeli 23-letni osumljenec, ki je bil organizator kriminalne združbe, 18-letni osumljenec, ki je posredoval pri distribuciji ponarejenega denarja, in 20-letni osumljenec, ki je sodeloval pri izdelavi ponaredkov. Vsi so doma iz Posavja. V telefonskih komunikacijah so osumljenci za ponarejene bankovce uporabljali šifre in tako poskušali prikriti kazniva dejanja.

Nekaj podrobnosti preiskave so danes razkrili na novomeški policijski upravi. France Božičnik, vodja sektorja tamkajšnje kriminalistične policije, je povedal, da so se preiskave lotili z ljubljanskimi kolegi, ponarejene evre pa da so osumljenci tiskali v improvizirani računalniški tiskarni v Krškem od predvidoma leta 2012. Da so zbrali dovolj dokazov, so izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Skupina storilcev, starih od 17 do 50 let, vsi so slovenski državljani, naj bi od aprila lani v promet spravila vsaj 30.000 evrov. Ponarejeni evri so sicer slabe kakovosti in brez ustrezne varnostne zaščite, a so bili dovolj prepričljivi, da so šli v promet. Sprva so jih unovčevali le v Posavju, potem pa so »poslovni trg« razširili še na preostali del Slovenije, nekaj so jih odkrili tudi po drugih državah EU.

Prav zato, ker bi pozornejše oko ali naprava kaj hitro zaznala, da imajo opravka s ponaredki, so denar praviloma unovčevali na javnih prireditvah, bencinskih servisih, igralnicah, trafikah, gostinskih lokalih in manjših trgovinah. Praviloma tam, kjer je manjša verjetnost, da ponaredke odkrijejo. V okviru kriminalistične preiskave so do zdaj izločili 432 ponaredkov, nekaj denarja pa je gotovo še v obtoku.

Pravi bankovci niso papirnati

Čeprav se evro uvršča med najbolj zaščiten denar na svetu, je zaradi vrednosti in velikega območja poslovanja z njim med ponarejevalci skoraj najbolj priljubljen. Ravno zaradi visoke stopnje zaščitenosti se ponarejeni evrski bankovci navadno znajdejo čisto na dnu kakovostnih ponaredkov. A je kljub vsemu kakovost ponarejenega denarja zelo različna. Pri nekaterih bankovcih lahko že površen pogled odkrije ponaredek, pri drugih se to lahko ugotovi šele z natančno forenzično analizo. Ponarejeni denar se od pravega navadno razlikuje predvsem po preveč gladkem papirju in barvi. Zmotno je tudi prepričanje, da so bankovci papirnati – narejeni so namreč iz bombaža.

Po podatkih vodje sektorja za organizirano kriminaliteto Generalne policijske uprave Tomaža Peršolje je policija lani obravnavala 1364 kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Zasegla je 6390 ponaredkov, od teh 4869 evrskih bankovcev, 1181 evrskih kovancev in 340 bankovcev drugih valut. Svetujejo vsakomur, ki odkrije ponaredek, naj pokliče policijo, ki bodo ponaredek odstranili iz obtoka in storili vse potrebno, da storilce odkrijejo.