Deset najbolj odmevnih primerov pogrešanih otrok

Primeri pogrešanih otrok so najbrž med tistimi, ob katerih nas najbolj stisne pri srcu.

Objavljeno
19. julij 2012 13.49
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Primeri pogrešanih otrok so najbrž med tistimi, ob katerih nas najbolj stisne pri srcu. Nekatere zgodbe se končajo srečno, druge tragično, nekatere pa se tudi po več desetletjih sploh ne končajo. V nekaterih primerih se (predvsem mladostniki) odločijo pobegniti od doma, spet druge ugrabijo tujci ali znanci.

V Sloveniji se je tako konec marca končalo enoletno iskanje komaj petletne »Koroške deklice«, pri ugrabitvi katere je sodeloval tudi njej oče. Avgusta lani je iz domače hiše v Makinjah zamaskirani neznanec ugrabil 15-mesečno deklico in zanjo zahteval odkupnino, nato pa jo odvrgel kar ob cesti. Že od leta 2007 pa pogrešajo Dorotejo Pasar. Njeno izginotje so povezovali z izginotjem Antonije Bilić, ki jo je ugrabil Danijel Paravinja.

Antonio Bilić so nazadnje videli nedaleč od njene domače vasi pri Drnišu sedmega junija lani, ko je vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Kljub največji iskalni akciji v zgodovini Hrvaške trupla najstnice niso našli.

Zbrali smo še nekaj odmevnih primerov pogrešanih otrok po svetu:

10. Etan Patz, pogrešan od 1979

Maja 1979 se je takrat šestletni deček odpravil od svojega newyorškega doma proti avtobusni postaji. Bilo je prvič, da so starši dečku dovolili samemu na ulico, in ko se ni vrnil iz šole, je mama poklicala policijo. Sprožili so preiskavo, dečka je iskalo vse mesto, njegovo fotografijo so natisnili celo na embalažo mleka, a Etana vse do danes niso našli.

9. Adam Walsh, umorjen leta 1981

Nekega poletnega dne pred 31 leti, je šestletni Adam Walsh igral videoigrice medtem ko je njegova mama nakupovala. Ko se je vrnila ponj, o dečku ni bilo ne duha ne sluha. Policija je sprožila mednarodno preiskavo in naslednje leto so v potoku nedaleč od nakupovalnega centra našli njegovo glavo.

8. Johnny Gosch, pogrešan od 1982

Gosch je izginil pred 30 leti med dostavljanjem nedeljskega časopisa po soseski. Starša sta poklicala policijo, a se niso nemudoma odzvali, saj je takrat veljalo pravilo, da se pogrešane začne iskati šele, ko so pogrešani tri dni. Dečka nikoli niso našli, so pa zaradi njegovega primera spremenili zakon, ki zdaj dovoljuje takojšnjo prijavo in iskanje pogrešanih otrok.

7. Sabrina Aisenberg, pogrešana od 1997

Deklica je bila stara zgolj pet mesecev, ko je novembra 1997 izginila iz svoje zibelke. Mama jo je okrog polnoči še nahranila, zjutraj pa deklice ni bilo več. Kljub mednarodni iskalni akciji in medijski pozornosti, deklice nikoli niso našli.

6. Reigh Boss, ugrabljena julija 2008, rešena nekaj dni pozneje

Sedemletnico je pred štirimi leti ugrabil njen oče. Policisti so ju po nekaj dneh našli v stanovanju v Baltimoreu. Ugrabitelj, ki je po rojstvu hčerke, ko je bil še srečno poročen, pustil službo, da bi skrbel zanjo, je kupil čoln in se pripravljal na življenje na begu.

5. Shawn Hornbeck in Ben Owensby, rešena leta 2007

Shawn Hornberk je imel 11 let, ko ga je za štiri leta ugrabil Mike Devlin, lastnik lokalne picerije, leta 2007 pa se je Hornbecku pridružil še takrat 13-letni Owensby. Policisti so ugrabitelja našli s pomočjo podatkov, ki so jim jih posredovali očividci in Devlin je dejanje že kmalu priznal. Še istega dne so policisti pri osumljencu doma našli pogrešana dečka, Devlin pa zaradi dejanja prestaja 72-letno zaporno kazen.

4. Polly Klaas, umorjena leta 1993

Polly Klass je bila ugrabljena iz domače hiše, ko je pri njej prenočevalo več prijateljic. Richard Allen Davis se je prikradel v hišo, zvezal dekleta, Klassovo pa z nožem na vratu ugrabil. Policisti so Davisa iskali po vsej državi, po aretaciji pa je priznal, da je deklico ubil, truplo pa pokopal v plitek grob. Obsodili so ga na smrt.

3. Elizabeth Smart

Smartova je imela 13 let, ko je bila ugrabljena iz lastne spalnice, ki jo je delila s svojo 9-letno sestro. Najstnico so več mesecev poleg policistov iskali številni prostovoljci po vsej državi, nato pa se je nekega dne njena mlajša sestrica spomnila glasu, ki ga je slišala na noč ugrabitve in ga identificirala kot glas Briana Davida Mitchella, delavca, ki je v družinski hiši Smartovih opravljal popravila. Policisti so Mitchella že kmalu našli v hiši nedaleč od Smartove, kjer sta z ženo zadrževala ugrabljeno deklico. Oba so ovadili, a obsojena nista bila nikoli, saj da sta neprištevna.

2. Caylee Anthony

Caylee Anthony ni nihče videl pet tednov, preden jo je kot pogrešano prijavila njena mama Casey Anthony. Med preiskavo so policisti zaznali neprijeten vonj razkrajajočega mesa, ki je vel iz prtljažnika avtomobila Anthonyjeve. To in njene zmedene izjave so bile dovolj, da so jo policisti aretirali. Ovadili so jo zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in krivega pričanja, a pogrešanega dekleta niso našli.

1. Madelaine McCann

Primer McCannove je bil tisti, o katerem so mediji po vsem svetu največ poročali. Deklica je izginila julija 2007 iz hotela na Portugalskem, kjer je počitnikovala z družino. Stara je bila tri leta, primer pa še vedno velja za nerešenega, kljub temu, da so portugalski policisti deklico nehali iskati leto po izginotju.