Detektiva čaka postopek, ker je policiji očital sabotažo

Po ropu banke SKB naj bi detektiv Franc Strle v javnosti neutemeljeno kritiziral postopke policije

Objavljeno
23. oktober 2015 17.11
*hanc* Upokojeni detektiv
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana – Sodišče bo dalo Francu Strletu, obtoženemu žaljive obdolžitve, še eno priložnost, da se odzove vabilu in se zglasi na predobravnavnem naroku. Vabilo mu bo še enkrat skušal vročiti sodni vročevalec. Strle je obtožen, da je po ropu banke SKB neutemeljeno kritiziral policijo.

Detektiv, ki je bil pred tem zaposlen na policiji, kasneje pa je prestopil med zasebnike, je po »ropu stoletja« v banki SKB v Ljubljani v medijih kritiziral postopke odgovornih v banki in varnostne službe, nekaj kritičnih besed pa je namenil tudi policiji. Tako je med drugim dejal, da je šlo »pri SKB za namerno opustitev določenih varnostnih opravil in nalog, čemur se z drugimi besedami reče tudi sabotaža«.

Kot je zatrdil, sta varnostne naloge in opravila namerno opustila podjetje, ki je sefe varovalo, ali pa njegov delodajalec, to je SKB. Povedal pa je še, da notranje ministrstvo in policija nista opravila svoje dolžnosti, ker nista izvedla nadzora nad tem, kako je banka, ki ima poseben status, organizirala varovanje. Po njegovih besedah bi morala biti ta povezana z dežurnim varnostnim centrom. »Do leta 2003 je bil ta na policiji, potem pa so to prepustili zasebnim podjetjem. Ministrstvo bi moralo preveriti, ali so banke to ustrezno uredile, kar se pri SKB ni zgodilo,« je takrat zatrdil Strle.

S svojimi izjavami je očitno prizadel policiste, ki so ga nato kazensko ovadili za žaljivo obdolžitev na podlagi 160. člena kazenskega zakonika. Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se po tem členu kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če pa je takšno dejanje storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, je predpisana denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

Kazenski zakonik v 168. členu še določa, da če so dejanja storjena proti državnemu, občinskemu ali pokrajinskemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njune službe v tem organu, se pregon začne na predlog. Tako je pregon na podlagi kazenske ovadbe prevzelo pristojno državno tožilstvo.

Ker Strleta na predobravnavni narok ni bilo, je sodišče zadevo preložilo na konec oktobra in napovedalo, da bo, če vročitev tudi zdaj ne bo uspešna, uporabilo druge zakonske možnosti.