Država z rubežem nad nekdanjega veleposlanika v Tokiu

Čupkovič Skender prostovoljno ne vrača dobrih 38 tisoč evrov, ki jih mora poravnati, zato država ta dolg terja prisilno.

Objavljeno
24. oktober 2017 17.31
SLOVENIJA LJUBLJANA 28.08.2008 PRVI JAPONSKI CHARTER V SLOVENIJI NA SLIKI OBA VELEPOSLANIKA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana - Nekdanji veleposlanik Republike Slovenije v Tokiu Miran Čupkovič Skender mora v skladu s pravnomočno sodbo vrniti zunanjemu ministrstvu skupaj dobrih 38.000 evrov. Čeprav je sodba ljubljanskega delovnega sodišča pravnomočna skoraj eno leto, Čupkovič Skender prostovoljno ni plačal ničesar, zato mu državno pravobranilstvo dolgovani znesek rubi z računa.

Na pravobranilstvu pojasnjujejo, da so Čupkovič Skenderja naprej pozvali k prostovoljnemu plačilu, a neuspešno, zato so vložili predlog za izvršbo. Okrajno sodišče v Kočevju je julija izdalo sklep o izvršbi, ki je postal pravnomočen avgusta. »Državno pravobranilstvo je do danes iz tega naslova prejelo 1571,51 evra, s čimer se bodo v skladu z zakonskimi določili najprej poračunali stroški sodnih postopkov, nato pa še zamudne obresti in nazadnje glavnica,« pojasnjujejo na pravobranilstvu in dodajajo, da bodo »pri prisilni izvršitvi vztrajali vse do končnega poplačila dolga«.

Zdaj upokojeni Miran Čupkovič Skender je bil veleposlanik na Japonskem od oktobra 2006 do oktobra 2010. Na nepravilnosti pri poslovanju so na zunanjem ministrstvu posumili že proti koncu njegovega mandata, notranji nadzor pa je nepravilnosti in kršitve potrdil. Pravobranilstvo je v imenu ministrstva za zunanje zadeve proti zakoncema Čupkovič Skender vložilo odškodninski zahtevek v višini 68.640 evrov, uspelo pa jim je z dobro polovico, saj je sodišče nekatere zahtevke ocenilo za upravičene (uporabnina garaže, znesek postrežnine, ki je namenjen za reprezentančne in ne za zasebne namene), druge pa ne (znižanje depozita zaradi obnove stanovanja, ki so ga uporabljali uslužbenci veleposlaništva, plačilo v eni izmed restavracij v Tokiu, izplačila nadur lokalni uslužbenki in čiščenje rezidence).

V skladu s pravnomočno sodbo delovnega sodišča mora Miran Čupkovič Skender (zoper njega poteka tudi kazenski postopek zaradi domnevne zlorabe položaja, saj mu tožilstvo očita iste nepravilnosti, kot mu jih je državno pravobranilstvo na delovnem sodišču) zaradi nepravilnosti pri finančnem poslovanju veleposlaništva plačati 30.294 evrov, povrniti stroške dveh letalskih vozovnic za svojo ženo v skupni višini 2748 evrov z obrestmi ter plačati stroške pravdnega postopka države v višini 5558 evrov.

Njegovi ženi Mojci Skender, ki je bila v pravdi drugotožena stranka, je sodišče naložilo vračilo vrednosti treh letalskih vozovnic v višini 3789 evrov, ki jih je Skenderjeva prostovoljno plačala že pred časom.

Veleposlanikova žena, nekdanja novinarka Radia Slovenije, do letalskih vozovnic namreč ni bila upravičena, ker ni bivala na Japonskem, temveč v Sloveniji, zato se njeni odhodi v deželo vzhajajočega sonca in s tem povezani potni stroški štejejo za zasebne obiske