Dolg črn avto je pridrvel z vso hitrostjo

Priča videla, da je kolesarka, ki jo je Jan Kočić zbil do smrti, čez prehod zapeljala pri zeleni luči.

Objavljeno
24. avgust 2017 21.46
SLO., LJ., SOJENJE OBD. KOČIČ JAN, 19.7.2017, FOTO: DEAN JAVORNIK
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – »Kolesarka je bila malo čez sredino cestišča, ko je z vso hitrostjo in brez zaviranja pripeljal dolg črn avto in jo 'zradiral',« je povedala priča L. P. o prometni nesreči, ki se je zgodila 20. marca letos na Celovški cesti. Jan Kočić, ki je vozil audija A7, je zbil 20-letno kolesarko Ino G., ki je na kraju nesreče umrla.

Na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se nadaljuje sojenje 21-letnemu Janu Kočiću, ki je obtožen nevarne vožnje, za kar je zagrožena kazen do 12 let zapora. Tokrat je pričala L. P., ki je bila malo pred enajsto uro zvečer na križišču Celovške, Bravničarjeve in Korenčanove ulice. »Dogodek imam še vedno živo pred očmi,« je povedala gospa, ki je takrat zaradi zelene luči stopila dva koraka po zebri, a se je potem vrnila nazaj na pločnik, ker je na semaforju zagorela rdeča luč. Kolesarka, ki jo je prej videla na drugi strani zebre in je vozila po pasu za kolesarje, je takrat pripeljala malo čez sredino vozišča. Potem se je zaslišal zvok avtomobila, ki je pospeševal, tako da priča niti ne ve, po katerem voznem pasu se je pripeljal avtomobil, »ker je pridrvel z vso hitrostjo«. Potem »je bilo vse v zraku«. Kolesarka je izginila.

Ni pa dvoma, je dejala priča, da je voznik avtomobila pripeljal silovito, zagotovo ni vozil 70 kilometrov na uro, kolikor je tam omejitev. »Ampak je moral imeti na števcu precej več kot 120 kilometrov na uro,« je ocenila. Kje je kolesarka – ki je zaradi silovitosti trka letela po zraku kakšnih 50 metrov –, priča najprej sploh ni zaznala, potem pa je na bencinskem servisu zagledala črn avto s sproženimi zračnimi blazinami, ob njem verjetno voznika avtomobila in čez čas množico ljudi ter poškodovano, ki je tam ležala.

Sodnika Marjana Pogačnika in tudi Benjamina Peternelja, zagovornika Jana Kočića, je zanimala predvsem signalizacija na semaforju. Priča ni dvomila, da se je kolesarka podala čez cesto pri zeleni luči, vendar je bila malo čez polovico cestišča – v eno smer ima tri pasove –, ko se je zelena luč spremenila v rdečo. »Kolesarka je pospešila, ko je videla, da je rdeča,« je povedala priča.

Na naslednji narok, ki bo v začetku septembra, bodo zaslišali očividko, ki naj bi bila zaslišana že na tem naroku in je prva pomagala ponesrečeni kolesarki. Zaslišali bodo tudi predstavnika podjetja Porsche Slovenija, ki bo pojasnil, ali je mogoče iz računalnika avtomobila, ki je bilo udeleženo v nesreči, pridobiti relevantne podatke o hitrosti vožnje v času prometne nesreče. Prav tako bo na sodišče vabljen vodja oddelka za prometno opremo in signalizacijo v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, kjer upravljajo tudi semaforje na Celovški, ter predstavnika podjetja Asist, ki bo pomagal razjasniti delovanje prometne signalizacije.

Na predlog okrožne državne tožilke Liljane Tomič bosta med zaslišanjem dveh prič, ki bosta govorila o možnostih pridobivanja podatkov iz avtomobila in prometni signalizaciji, navzoča tudi izvedenca prometne in digitalno-prometne stroke, ki sta pričala na enem prejšnjih narokov.

Kočićev zagovornik gradi obrambo na prepričanju, da je v času, ko se je zgodila prometna nesreča, na semaforju iz smeri, iz katere je vozil obtoženi, gorela zelena luč. Oziroma je tudi na tem naroku opozoril, da v križišču, kjer se je zgodila nesreča, ob točno določeni uri preklopijo semaforje, kar naj bi se ujemalo s časom prometne nesreče.