Dominikanko je iz pripora rešil Facebook

Luminada Soriano potovala s potnim listom prijateljice, ki jo je iskala Nemčija, zato so jo prijeli.

Objavljeno
03. maj 2015 18.50
LJUBLJANA, 19.08. 2009, racunalnik, spletna stran ... Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Trije tedni brezplačnega bivanja in trije obroki na dan med obiskom tuje države so bržkone sanje vsakega popotnika, a so bili ti trije tedni za zdaj 40-letno Dominikanko, ki se je sredi lanskega septembra pri nas mudila s prijateljem, vse drugo kot prijetni. Preživela jih je namreč v iškem priporu in postojnskem centru za tujce.

Da je Luminada Lorenzo Soriano storila napako, ko je iz Nizozemske v Slovenijo potovala s prijateljičinim potnim listom, ji je bilo jasno kmalu potem, ko so ji neko sončno nedeljo sredi septembra lani navsezgodaj zjutraj na vrata hotelske sobe potrkali policisti. Ti so namreč prišli po 39-letno Cinthio Elizabeth Beaumont, katere dokumente za prijavo v hotelu je uporabila Luminada in za katero je Nemčija julija lani izdala evropski nalog za prijetje in predajo zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z mamili in goljufijo.

Podobni kot jajce jajcu

Da ni ženska, za katero je bil izdan nalog, je Lumiada neuspešno prepričevala policijo in nato še sodišče. Že na prvem zaslišanju je povedala svojo pravo identiteto in osebne podatke ter pojasnila, da si je potni list za potovanje s prijateljem, nizozemskim državljanom, sposodila od prijateljice, Dominkanke po rodu, a nizozemske državljanke, ker je bila ravno v postopku urejanja prebivališča v Španiji, kjer živi s partnerjem.

Pri prepričevanju, da so prijeli napačno osebo, ji lepotna pika, vtetovirana nad zgornjo ustnico, kot eno od karakterističnih prepoznavnih znamenj, in lasulja oziroma lasni podaljški niso bili v korist, saj je identično piko in pričesko imela tudi iskana ženska. Preiskovalni sodnici ljubljanskega okrožnega sodišča zato ni preostalo drugega, kot da je zanjo odredila pripor.

Da je bila Luminada, dominikanska državljanka, sicer brezposelna receptorka in frizerka, kot se je predstavila, ter mati štirih otrok, dejansko podobna iskani Cinthii, se strinjata tudi odvetnika Blaž Kovačič Mlinar in Tea Mlinar Kovačič, ki sta jo reševala iz zagate, v kateri se je znašla po lastni krivdi. Sodišču sta predložila kopijo njenega potnega lista, ki sta ga pridobila naknadno od njenih sorodnikov, predlagala sta tudi ugotavljanje identitete s primerjanjem biometričnih podatkov iz potnega lista iskane Cinthie in prstnih odtisov Luminade.

Nacionalni forenzični laboratorij sta pozvala, naj predvsem preverijo prstne odtise, a se je menda izkazalo, da tovrstnega čitalca ni (bilo) na razpolago, niti na Brniku ne. Nizozemska policija je naši nato sporočila, da v svojih evidencah nimajo Luminadinih prstnih odtisov, prstne odtise svoje državljanke Cinthie, ki jih hranijo v civilnih bazah, pa v namen primerjave ne bodo posredovali Sloveniji. Tudi predlog odvetnikov, naj policija opravi strokovno primerjavo fotografij obeh žensk z izvedencem oziroma računalniškim programom, menda ni bil izvedljiv.

Sodišču sta zato znova predlagala, naj si še enkrat dobro ogleda Luminado in jo primerja s fotografijo iskane Cinthie, ki so jo pridobili od nemške policije. Na tej je bilo namreč razvidno, da morda res ne gre za pravo osebo, poleg tega sta odvetnika priložila fotokopijo Luminadinega zaprosila za stalno prebivališče v Španiji, kar vse so bili indici, da v priporu bržkone čepi napačna oseba. Dodatno je sodišče o tem prepričala fotografija Cinthie z njenega profila na Facebooku, na kateri je razvidno, da ima novembra rojena Cinthia na nadlahti tetoviranega škorpijona, svoj horoskopski znak. Luminada, rojena aprila, tetovaže ni imela. (Potem ko je Luminadin prijatelj prišel v stik s Cinthio in jo seznanil s tem, da je za njo izdan priporni nalog ter jo prosil za sodelovanje pri reševanju zapleta, je ni več mogel dobiti, saj je poniknila, prav tako njena FB stran).

Iz pripora v center za tujce

Sodišče je Luminadi na podlagi vsega le odpravilo pripor, saj za povrh Nemčija ni odgovorila na zaprosilo, da jim za ugotavljanje identitete posredujejo dokaze (prstne odtise, DNK). Nemudoma so jo izpustili iz pripora, a namesto, da bi odšla, kamor si želi, sta jo pred priporom na Igu pričakala policista.

Ker v svojem potnem listu, izdanem v dominikanskem konzulatu v Španiji, ni imela vizuma oziroma kakršnekoli štampiljke, predstavila pa se je s tujimi dokumenti, pomeni, da je nedovoljeno vstopila na Schengensko območje.

Zato so jo odpeljali na policijsko postajo, po zaslišanju pa v Center za tujce v Postojni, kjer je prebila še nekaj časa, dokler zagate niso rešili.

Kot je zaupala odvetnici, je bilo tam veliko huje kot na Igu. Medtem ko je bila v iškem priporu hrana zelo dobra, je dejala, je bila v centru za tujce slaba.

Zdaj je Luminada menda doma. Kjerkoli že to je.