Domnevni goljuf se seli v pripor

Da bo Matjaž Skube navzoč na sodišču, je bil potreben skrajni ukrep.

Objavljeno
06. februar 2018 16.45
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana - Ker se Matjaž Skube, direktor propadlega blejskega finančnega podjetja Asista, izogiba sodišču, je sodni senat pod predsedstvom okrožne sodnice Jasmine Javornik sklenil, da mu odredi pripor.

Zakaj Skubeta, ki je obtožen, da je med letoma 2007 in 2011 ogoljufal okoli 40 vlagateljev, tudi tokrat ni bilo na sodišče, ni vedela niti njegova zagovornica Ana Kastelec. Razložila je, da v odvetniški pisarni, ki ga zastopa, o tem nimajo podatkov. Je pa bil obveščen o naroku, prav tako so mu poslali zapisnik o glavni obravnavi.

Izgovarja se na zdravje

Skube sicer ni prvič manjkal na glavni obravnavi, je razložila sodnica Javornikova, tokrat pa je namesto na sodišče odšel na urgenco, kjer so mu po pregledu predpisali splošno zdravljenje. V preteklih dveh letih - predobravnavni narok je bil sredi decembra 2015 - se je že velikokrat izognil vabilu na sodišče in za odsotnost navajal različne razloge, povezane predvsem z zdravstvenimi težavami. Zato je sodišče imenovalo izvedenca medicinske stroke, da je ocenil njegovo zdravstveno stanje, in ta je ugotovil, da ni zdravstvenega razloga, zaradi katerega ne bi mogel spremljati sojenja.

Zato, je na nedavnem naroku sklenil senat po krajšem posvetu, menijo, da se izmika, in mu odrejajo pripor. Na naslednji narok bo torej Skube prišel v spremstvu pravosodnih policistov. Predsednica senata je še povedala, da bo pripor trajal do objave sodbe, ki jo pričakujejo v kratkem, oziroma največ mesec dni.

Ostali brez glavnice 
in donosa

Skube se je na zatožni klopi znašel, ker naj bi več vlagateljev ogoljufal za skupno 1,2 milijona evrov. Posamezniki so mu enkrat ali večkrat nakazali različne vsote, od 500 do celo 200.000 evrov, za naložbe v takrat rastoče finančne trge. Skube naj bi jim zagotavljal mesečni donos od enega do petih odstotkov oziroma kar 12,74-odstotni letni donos.

Toda obtoženi prejetih zneskov ni vložil v dogovorjeno finančno naložbo in vlagateljem po dogovorjenem času ni vrnil glavnice, prav tako številnim ni izplačal dogovorjenega donosa. Nekaj denarja je sicer vrnil oškodovanim vlagateljem, del ga je vrnil drugim vlagateljem, vendar naj bi več kot milijon evrov porabil za lastne potrebe.

V odločbi finančne uprave iz avgusta 2015 je razvidno, da je Skube od leta 2007 do 2011 zapravil milijon evrov več, kot je imel zakonitih prihodkov.

Z delom denarja je razpolagal tako, da ga je polagal na računa dveh gospodarskih družb - ena je bila Asista, nato pa si ga je izplačeval kot plačo in prenos sredstev, s katerimi je plačeval osebne dolgove in financiral osebno porabo. Tako naj bi, meni tožilstvo, poskušal zakriti nezakonit izvor denarja in navidezno prikazati, da izvira iz zakonitih poslov. Del denarja pa je porabil za obnovo družinske hiše in najem jadrnice.

Ker je denar, ki ga je menda pridobil nezakonito, porabil za svoje potrebe, mu tožilstvo v obtožnici očita goljufijo, s katero je bila povzročena velika premoženjska škoda - za to kaznivo dejanje je predpisana kazen od enega do osmih let zapora. Zagovarja se še zaradi pranja denarja, za kar je zagrožena do osemletna zaporna in denarna kazen.

Policija je za Skubetove sumljive posle izvedela leta 2012, ko ga je prijavilo več oškodovancev.