Domnevni goljufi že izpuščeni

Policija po včerajšnjih preiskavah na Celjskem poziva vse morebitne oškodovane posojilojemalce k prijavi primerov.

Objavljeno
25. april 2014 17.08
suhadolnik denar
Ba. P., Delo.si; STA
Ba. P., Delo.si; STA
Celj - Policisti in kriminalisti Policijske uprave Celje so po včerajšnjih hišnih preiskavah zaradi sumov storitve kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete še isti dan izpustili vseh šest pridržanih. Ker obstaja sum, da so obravnavani z lažnim prikazovanjem oškodovali več posojilojemalcev, policija poziva vse morebitne oškodovance k prijavi primerov.

Celjski policisti in kriminalisti so včeraj opravili več hišnih preiskav zaradi sumov storitve kaznivih dejanj goljufije, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oderuštva. Hišne preiskave so opravili pri šestih fizičnih in treh pravnih osebah ter v eni notarski pisarni.

Enega od šestih pridržanih bodo kriminalisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, eno zaradi suma oderuštva, vseh šest pa bodo ovadili zaradi sostorilstva pri sumu storitve goljufije, so danes za STA navedli na celjski policijski upravi.

Oškodovanih več ljudi, kot je sprva kazalo

Pri tem dodajajo, da kaže, da je oškodovanih ljudi, ki so najemale oderuške kredite pri osumljenih in jih vračali z oderuškimi obrestmi, kot tudi takšnih, ki so za vračilo kredita z oderuškimi obrestmi podpisali notarske listine kot kupo-prodajne pogodbe in posledično izgubili nepremičnine, več, kot je sprva kazalo.

Preiskava tako v tem delu še intenzivno poteka, policija pa morebitne oškodovance na splošno poziva, da takšne primere prijavijo policiji.

Med včeraj pridržanimi in preiskovanimi je bila domnevno tudi velenjska notarka Frančiška Persea Cetin. Po navedbah POP TV naj bi notarka zlorabila položaj, ker da je sodelovala pri sklepanju škodljivih pogodb. Povezana naj bi bila s koroškimi podjetniki, ki so s posojanjem denarja, goljufijami in oderuštvom prišli do ogromnih zneskov nezakonito pridobljenega premoženja. Po podatkih omenjene televizije gre za 600.000 evrov.

Iz Notarske zbornice Slovenije pa so danes sporočili, da so bili o kriminalistični preiskavi v pisarni notarke z delovnega območja Policijske uprave Celje obveščeni neposredno pred preiskavo notarske pisarne. Skladno z zakonom o notariatu je bil pri preiskavi notarske pisarne navzoč predstavnik Notarske zbornice Slovenije.

Navzoči notar je po navedbah predsednice zbornice Marjane Tičar Bešter predvsem skrbel, da so kriminalisti izvajali izključno dejavnosti, skladne z odločbo sodišča, in da so bili dosledno zaščiteni vsi osebni podatki vseh strank te notarske pisarne, ki niso bili vključeni v sodno odločbo o preiskavi.

Navaja še, da v zbornici o razlogu za preiskavo predhodno niso bili seznanjeni oziroma o sumih domnevnih kaznivih dejanj predhodno niso bili obveščeni. V nadaljevanju bo zbornica v tej zadevi ravnala skladno z zakonom o notariatu, je še sporočila predsednica zbornice.