Domnevni morilec očeta na psihiatrično zdravljenje

Izolan Miha Stanič, obtožen umora svojega očeta, se bo zdravil največ pet let.

Objavljeno
14. september 2017 12.00
dig
B. Š., L.Z., STA
B. Š., L.Z., STA
Koper − Sodnica koprskega okrožnega sodišča Orjana Trunkl je za 31-letnega Izolana Miho Staniča, obtoženega, da je maja letos umoril svojega očeta, odredila varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, poročata današnji Dnevnik in Primorske novice.

Vzrok duševna bolezen

Kot poročata časnika, je obtoženi vse od prijetja v enoti za forenzično psihiatrijo v Mariboru, kjer bo zdravljenje tudi nadaljeval. Po navedbah Dnevnika zdravljenje lahko traja največ pet let, v primeru prištevnosti pa bi za storjeno dejanje dobil najmanj 15 let zaporne kazni.

Obtoženega zaradi njegove bolezni sodišče ni vabilo na obravnavo. Sodnica pa je upoštevala mnenje izvedenca psihiatrične stroške Vanje Rejca, da je bil obdolženi v času storitve kaznivega dejanja neprišteven. Med drugim je izvedenec potrdil, da je bil obdolženi duševni bolnik, njegova trajna duševna bolezen pa je bila vzrok za to, kar se je zgodilo.

Odvetnica kritična do policije in psihiatrov

Odvetnica Danica Štrukelj Stanonik je v zaključni besedi spomnila, da se je Stanič zdravil več let, po njenih besedah pa je nerazumljivo, da ni prejel ustrezne oskrbe. Menila je, da bi tragični dogodek lahko preprečili z ustreznim ukrepanjem psihiatrične stroke. Kritična je bila tudi do policije, češ da v dneh pred umorom ob resni grožnji ni primerno ukrepala.

Stanonikova je sicer predlagala popolno izključitev javnosti iz obravnav zaradi varstva članov prizadete družine. Za takšen predlog se je odločila zaradi samega načina in izvršitve kaznivega dejanja. »To je zelo osebno kaznivo dejanje, ki se nanaša izključno na obtoženega in oškodovance in je posledica družinskih razmerij. Kaznivo dejanje je bilo izvršeno med svojci. Zelo hudo kaznivo dejanje se dotika osebnega življenja obtoženca in oškodovanca,« je svoj predlog utemeljila zagovornica.

Usodni udarci z macolo

Obtoženi Stanič je imel že prej psihične težave in se je zaradi njih zdravil. Izolska policija je pred tem že dvakrat pomagala zdravniškim ekipam pri njegovi prisilni hospitalizaciji. Druge policijske kartoteke ni imel, razen nekaj prometnih prekrškov. Osmega maja ponoči je na center za obveščanje 112 sporočil, da sta do umora samo še dve uri. Ko je operater klical nazaj, se ni nihče javil. Policijska patrulja je odšla na teren in od očeta, poznejše žrtve, izvedela, da je klical sin. Hkrati je Aleksander Stanič dejal, da bo sam poskrbel za sina in ga naslednjega dne odpeljal k psihiatru.

Svojo napoved je sin Miha uresničil čez tri dni. Popoldne je v stanovanju mrtvega in iznakaženega Aleksandra našla žena. Hišo je zaklenila in obvestila policijo. Storilec se je policiji močno upiral, zato so morali uporabiti silo in sredstva za vklepanje. V zabojniku za smeti pred hišo so našli okrvavljena oblačila, predmete, ki jih je uporabil pri grozljivem dejanju, in druge sledi. Obdukcija je očitno pokazala, da so bili za pokojnika usodni udarci z macolo.