Domnevni morilec zanikal in izrekel sožalje

Umor Janka Jamnika: Milko Novič od sodišča zahteva, da zaščiti njega in njegovo družino, saj naj bi mu stregli po življenju.

Objavljeno
02. september 2015 18.44
Nović Milko na sojenju zaradi umora,Ljubljana Slovenija 02.09.2015 [Sodišče,sojenje,pravosodje]
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – »Ne priznam,« je na predobravnavnem naroku dejal Milko Novič, ki mu tožilstvo očita, da je sredi lanskega decembra iz brezobzirnega maščevanja in na zahrbten način z dvema streloma v glavo umoril direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Začetek glavne obravnave še ni določen, Noviču pa grozi 30 let zapora.

Ker Novič krivde za umor ni priznal, sta obramba in tožilstvo sodišču predstavila predloge dokazov, ki naj jih izvedejo na glavni obravnavi. Še pred tem je eden od zagovornikov Milka Noviča, odvetnik Žiga Podobnik, sodišču podal predlog za izločitev izvedenca za balistiko Franca Sabliča in dveh strokovnih mnenj, ki ju je pripravil. Obramba Sabliču očita pristranskost, saj ni le eden od strokovnjakov za forenziko, pač pa je direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki predstavlja eno od organizacijskih enot Generalne policijske uprave. Poleg tega mu očitajo, da je zelo dejavno s kriminalisti in policisti sodeloval že v preiskavi, torej v predkazenskem postopku v isti zadevi. In nenazadnje, obramba poročilu in njegovi dopolnitvi očita kopico povsem strokovnih napak, ki so Sabliča privedli do povsem zgrešenih zaključkov.

Izvedenec za balistiko naj pride iz tujine

Odvetnik Jože Hribernik, ki prav tako zastopa obtoženega Noviča, je sodišču predlagal, da imenuje novega izvedenca za balistiko, ki naj prihaja iz tujine. Kot je dejal, je v Sloveniji le šest strokovnjakov za balistiko, prav vsi pa so na tak ali drugačen način povezani z Nacionalnim forenzičnim laboratorijem ali policijo. Predlagal je še zaslišanje številnih prič, med njimi tudi precej nekdanjih sodelavcev, ko je bil Novič še zaposlen na Kemijskem inštitutu.

Tožilka Blanka Žgajnar je izločitvi izvedenca Sabliča nasprotovala in zatrdila, da obramba za tako morebitno odločitev sodišča ni navedla nobenega pravno relevantnega razloga. Če je nekdo zaposlen na NFL to namreč po njenih besedah še ni razlog za izločitev iz postopka. Z njenimi besedami se ni strinjal Novičev zagovornik, odvetnik Žiga Podobnik, ki je dejal, da Sablič ni le uslužbenec NFL, pač pa njegov direktor, torej funkcionar.

Besedo je dobil tudi obtoženi Novič, ki je na začetku predobravnavnega naroka zatrdil, da z Jamnikovim umorom nima nič, ženi in hčerki pokojnega pa je izrekel sožalje. V nadaljevanju naroka pa je sodišče prosil, da poskrbi za ukrepe, ki bodo članom njegove ožje družine zagotovili potrebno varnost. Kot je razložil, je bil nanj že izveden poskus atentata, njegova hčerka pa je imela sumljivo prometno nesrečo. Izrazil je prepričanje, da se bodo pritiski na njegovo družino v nadaljevanju sojenja samo še stopnjevali. Razpravljajoča sodnica Špela Koleta mu je pojasnila, da sodišče za takšno ukrepanje nima pristojnosti in mu svetovala, da se ob takih primerih obrne na policijo.

Janko Jamnik umrl zaradi dveh strelov v glavo

Jamnik se je sredi lanskega decembra zvečer pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, zaklenil vozilo in se odpravil v lokal, kjer je potekala novoletna zabava uslužbencev inštituta. V tistem trenutku pa naj bi Novič stopil za Jamnikov hrbet, ga dvakrat brez opozorila ustrelil v glavo in pobegnil v črno noč. Prva poročila o dogodku so bila zelo skopa, saj nihče ni vedel, kdo in zakaj bi tako kruto obračunal z Jamnikom. Možje v modrem so dogodek preiskovali skoraj do polnoči, preiskava se je nato nadaljevala tudi naslednji dan, iz krogov preiskovalcev pa je bilo mogoče slišati, da je to trd oreh. Kriminalistom PU Ljubljana so se pridružili strokovnjaki Nacionalnega preiskovalnega urada.

Se mu je maščeval za odpoved?

Po šestih dneh pa je s policije prišla novica, da so aretirali osumljenca za umor. Vse sledi so tako, kljub številnim takšnim in drugačnim teorijam, da za umorom stoji mafija, na koncu vodile do Noviča, ki je junija 2009 od vodstva inštituta prejel redno odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Pozneje je v dveh delovnih sporih vložil tožbo proti inštitutu, a ju je izgubil, inštitut pa je proti njemu podal kazensko ovadbo. Sodelavci so Noviču očitali samovoljo, pisne in ustne pritiske, zaničevanje dela drugih, medtem ko se je on ves čas branil, da so ga hoteli namerno izgnati iz delovnega okolja. O vsem skupaj je obvestil tudi inšpektorat za delo, a ni pomagalo.

Zagovornik prepričan, da je policija prijela napačno osebo

Policija je na kraju zločina takrat našla tulec z nabojem kalibra 7,65 milimetra, vzorci smodniških delcev, ki so jih našli na telesu Noviča, pa so tudi ustrezali vzorcem, najdenim na kraju dejanja. Prvi mož NPU Darko Majhenič je poudaril, da je bil 59-letni Ljubljančan član strelskega društva in da je veljal za dobrega strelca, vendar dovoljenja za orožje ni imel. Do njega se jim je uspelo dokopati s podatki o gibanju v kritičnem času oziroma telefonskimi izpiski. Preiskovalci zločinov so na koncu sklepali, da se je Novič Jamniku tako maščeval za odpoved, ki mu jo je ta izročil pred petimi leti. Takšnim teorijam je po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom nasprotoval njegov odvetnik Jože Hribernik, ki je tako menil, da so policisti aretirali napačno osebo. Prepričan je tudi, da je v ozadju umora veliko večja zgodba kot pa ta Milka Noviča.