Domnevni posiljevalec priznal le, da je ropal

Edis Merdanović, ki je bil lani obsojen zaradi serije ropov in spolnega nasilja, je priznal krivdo za rop prodajalke.

Objavljeno
29. september 2015 18.25
Sodba Mardanović Edisu. V Ljubljani 29.9.2015[Sodišče,kazen]
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Brez zapletanja, v zgolj pol ure, je Edis Merdanović opravil s postopkom na sodišču, v katerem so mu očitali rop prodajalke. Merdanović, ki mu nad glavo visijo še precej hujši očitki – zaradi serije ropov in posilstev je bil namreč nepravnomočno obsojen na 19 let zapora – je tokrat krivdo priznal.

Nekatere žrtve so psihično uničene in zaznamovane za vedno, ena od njih tako vsak dan hodi na Šmarno goro, da se »očisti«, spet druga se mora med študijem psihologije ukvarjati le še sama s seboj, je lani ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec utemeljeval, zakaj je za kar 19 let v zapor poslal danes 27-letnega Edisa Merdanovića. To je bila enotna zaporna kazen za roparski pohod lanskega julija, ko ni iskal le denarja, temveč tudi spolno potešitev – za štiri rope je dobil po dve leti in šest mesecev, za posilstvo tri leta, za tri dejanja spolnega nasilja od leta in štiri mesece do dveh let in šest mesecev, za nasilništvo leto in mesec ter za grožnje osem mesecev zapora. Preklicali so mu tudi petmesečno pogojno kazen zaradi velike tatvine. Merdanovićev um je bil, ker je bil pod vplivom kokaina, sicer nekoliko zamegljen, a je bil kljub temu prišteven in je hotel storiti to, kar je storil, je poudaril sodnik. »Zunaj niste bili niti dva meseca. Ko ste prišli iz zapora, ste se takoj zapletli v nova kazniva dejanja. Čeprav imate partnerico, ki vas je zvesto čakala, ko ste bili v zaporu. Mama vam je priskrbela avto. Imeli ste priložnost, da normalno zaživite, pa je niste izkoristili, ampak ste vse zakockali,« je bil oster sodnik.

Na vrat ji je pritisnil pištolo

Po izreku sodbe decembra lani je bilo jasno, da se bodo z zadevo ukvarjali tudi višji sodniki. Tožilstvo je za Merdanovića predlagalo 24 let zapora, obramba je takoj napovedala pritožbo. Sodba še vedno ni pravnomočna, smo izvedeli. Včeraj pa je Merdanović znova sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, pred sodnika Marjana Pogačnika. Tožilstvo mu je tokrat očitalo rop prodajalne Ona-On na Trubarjevi v Ljubljani, kamor je vstopil 16. julija lani, torej dva dni pred roparskim pohodom, zaradi katerega je bil obsojen na 19 let zapora. »Priznam,« je povsem mirno Merdanović potrdil, da je okoli 16.20 vstopil v prodajalno, od zadaj za nadlaket prijel prodajalko in jo stisnil, na vrat pa ji nastavil pištolo, jo potisnil do prodajnega pulta ter zahteval denar. Prodajalka se je sicer upirala, a ji je zagrozil, da jo bo ustrelil, in pištolo pritisnil še močneje, zaradi česar je prestrašena le odprla blagajno, on pa jo je popihal s 140 evri gotovine. Tožilka Jerneja Pielick je v primeru priznanja krivde predlagala 13 mesecev zapora, s čimer se je strinjal tudi zagovornik Dean Gončin. A ker je nad obtoženim že visela pravnomočna petmesečna zaporna kazen, ga je sodišče obsodilo na skupno leto in pet mesecev zapora. Merdanovića, ki so ga po izreku sodbe odpeljali nazaj v koprske zapore, kjer je priprt, je sodišče oprostilo plačila vseh stroškov, saj se mu, če bodo višji sodniki potrdili obsodbo za spolne napade in rope, obeta dolgo življenje za rešetkami.

Postopek zaradi zaščite žrtev brez javnosti

Merdanović je specialni povratnik, a resnično gnusna dejanja je sodeč po obtožnici storil tisti konec tedna, ki je sledil ropu prodajalne Ona-On. Zaradi zaščite žrtev je večina postopka v sodni dvorani potekala za zaprtimi vrati. Pištola, ki jo je nosil s seboj, je bila signalna, česar pa večina žrtev ni vedela. Takrat je 18. julija udaril v eni od postojnskih trgovin. Prodajalko je zvlekel v skladišče, jo tam tudi spolno zlorabil, iz blagajne pa je ukradel 285 evrov. Preden je odšel, ji je zagrozil, naj ne kliče policije, sicer se bo vrnil in jo ubil.

Naslednjega dne se je podobno zgodilo v enem od ljubljanskih lokalov, kjer je ukradel 80 evrov in natakarico prav tako odpeljal v skladišče. Dvajsetega julija je naslednjo žrtev zaparkiral z avtomobilom in najprej spraševal po neki ulici, nato pa jo prisilil, da se je presedla v njegov avto. Odpeljal jo je na samo in posilil. Nato se je hotel lotiti še ene natakarice v okolici Ljubljane, a je ta posumila, da pištola ni prava, zato se je uprla in začela vpiti, on pa je zbežal. Kasneje je pod pretvezo, da išče neko ulico, sedel v avto še ene ženske in jo napadel. Tudi ta je zbežala, zaradi česar jo je vpričo očividcev začel pretepati. Ker mu niti tu ni uspelo, je odšel v naslednji lokal, kjer je v skladišču spolno zlorabil še eno natakarico.

Merdanovića so prijeli na počivališču Barje med tuširanjem in preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor. Toda na sojenju je spolno nasilje, po katerem so žrtve potrebovale zdravniško pomoč zaradi duševnih težav, zanikal. Postopek je spremljal povsem mirno in nemo. Povedal je, da je res vzel denar, da pa ženskam ni storil ničesar, saj je bilo vse prostovoljno, eni naj bi celo plačal. A so bile precej bolj prepričljive njegove žrtve.