Domnevni vodja trgovine z ljudmi ni priznal krivde

Tožilstvo 55-letnemu Milanu Zupančiču očita, da je z izkoriščanjem deklet zaslužil dva milijona evrov.

Objavljeno
13. februar 2015 15.14
SLO., LJ., SODISCE, 13.2.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – »Ne priznam krivde, prav tako nobenega dejstva iz obtožnice,« je v okviru predobravnavnega naroka izjavil 55-letni Milan Zupančič, ki mu specializirano državno tožilstvo skupaj s soobtoženimi očita, da je kot član hudodelske združbe zagrešili kaznivo dejanje trgovine z ljudmi.

Ker Zupančič krivde ni priznal, poleg tega pa je vložil tudi ugovor na obtožnico, je specialna državna tožilka Darja Šlibar ocenila, da je predlog o kazni brezpredmeten, zato je le vztrajala pri dokaznih predlogih iz obtožnice. K temu je predlagala še vpogled v listino z izpovedbami, ki jih je ob svojem priznanju krivde na prejšnjem naroku sodišču podal že obsojeni Marko Plajnšek. Zupančičev zagovornik, odvetnik Gorazd Fišer, se s tem predlogom ni strinjal, ker je bil domnevno vložen prepozno, Šlibarjeva pa mu je dogovorila, da je bil v spis vložen takrat, ko je pač nastal. Sicer pa je Fišer izročil sodišču pisni predlog dokaznih predlogov in izvod pisne izjave, ki jo je za sodišče pripravil obtoženi Zupančič.

Policisti so se o dogajanju prepričali na lastne oči

Kriminalisti so sredi novembra 2012 potrkali na vrata nočnih lokalov Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku, šlo pa je za usklajeno akcijo ljubljanskih, novogoriških in koprskih policistov. Ti so se odločili, da se o dogajanju v lokalih prepričajo na lastne oči, in so uporabili tudi posebne ukrepe in metode, kot so tajno opazovanje, sledenje, prisluškovanje in tajne sodelavce. Preiskovali so vpletenost v organizacijo najstarejše obrti, s katero se je ukvarjalo do 49 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske republike.

Dekleta, ki so bila uradno zaposlena kot barske plesalke, so ponujala spolne storitve za 150 evrov tako v lokalih kakor na lokacijah na željo strank, a šele po tem, ko so o tem obvestila vodje lokalov. Stranke so plačale vodji lokala 50 evrov, kar je bilo prikazano kot plačilo lady drink, dveh dragih pijač dekletu, ali kot konzumacija, medtem ko je stranka za storitev zunaj lokala vodji lokala plačala 150 evrov, kar pa je bilo prikazano kot spremstvo.

Od zaslužka za spolni odnos so smela dekleta obdržati 100 evrov. A od tega so morala nato plačati nastanitev, čiščenje lokala in visoke kazni, ki so jim jih odredili nadrejeni za različne prekrške – če so bila na primer v družbi strank brez vednosti šefov. Plačevale so celo odškodnino za dopust in imele določeno normo. Za celonočno družbo deklet so morale stranke odšteti 400 evrov. Med strankami je bila menda tudi celotna delegacija iz Kitajske, ki se je mudila pri nas, pa tudi premožni in znani Slovenci.

Zaslužke so vpleteni šteli v milijonih evrov

Posel je po prepričanju tožilke Darje Šlibar vodil in organiziral 55-letni Milan Zupančič, ki je domnevno nadzoroval dogajanje v Antoniu in tako zaslužil dva milijona evrov. Nekaznovanost, predvsem pa dejstvo, da je priznal krivdo in podrobno opisal dogajanje v lokalu Bolero v Trebnjem, denarne tokove, obveznosti, ki so jih dekleta imela do Milana Zupančiča, in kazni, ki so jih doletele, če niso ubogale, je vodilo tožilstvo, da je bilo milostno do 32-letnega Marka Plajnška, ki je najstarejšo obrt organiziral v Boleru. Ta je v zameno za to, da mu ne bo treba v zapor, podpisal sporazum o priznanju krivde. V njem so določili triletno pogojno kazen s preizkusno dobo petih let. V kazen so mu všteli tudi čas, ki ga je prebil v hišnem priporu.

Na sodišče bo v prihodnjih dneh, da se izreče o svoji krivdi, povabljen še 44-letni Darko Vukomanović, ki je po prepričanju tožilstva urejeval prihod tujk v Slovenijo in za njih pridobival dovoljenje za bivanje in za delo barskih plesalk, nadziral ter vodil pa je tudi njihovo delo. Prav tako na sodišču pričakujejo 51-letnega Zlatka Galijaševića, ki mu očitajo, da je vodil operacijo v Cabaretu, prihod na sodišče pa mu je do zdaj preprečevala bolezen.