Domnevno neupravičeno do vračila DDV?

Tožilstvo je vložilo obtožbo zoper Roka Snežiča, Nenada Đukića in četverico zaradi domnevne finančne utaje.

Objavljeno
03. september 2012 18.37
Posodobljeno
04. september 2012 06.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Dobri dve leti po odmevnih hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti iskali dokaze o domnevnih fiktivnih transakcijah, s katerimi sta domnevno Rok Snežič in Nenad Đukić pri preprodaji dveh luksuznih jaht državo oškodovala za 600.000 evrov davka, je tožilstvo vložilo obtožbo.

Spomnimo, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so aprila pred dvema letoma na podlagi odredb preiskovalnega sodnika izpeljali obsežne hišne preiskave na območjih Policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Krško in Koper.

Takrat so skopo pojasnili, da so na prvi dan preiskav pridržali eno osebo in jo »po opravljeni preiskavi izpustili«, drugo osebo so pridržali na drugi dan preiskav; po neuradnih podatkih, ki so takrat zakrožili v javnosti, sta to bila mariborski podjetnik Rok Snežič in Nenad Đukić.

Po zahtevni kriminalistični preiskavi so spisali kazenske ovadbe in jih vložili na specializirano državno tožilstvo. Omenjena sumijo, da sta skupaj s pomagači oziroma sostorilci s fiktivnimi posli s slamnatimi podjetji (tako imenovanimi missing traderji) leta 2008 organizirala in izpeljala fiktivno preprodajo dveh luksuznih jaht, pri vsakem lažnem poslu pa sta menda državo oškodovala za več sto tisoč evrov davka na dodano vrednost (DDV).

Od davčne uprave sta domnevno zahtevala vračilo davka na dodano vrednost in ga v dveh primerih tudi dobila, čeprav missing traderji, prek katerih sta poslovala, DDV sploh niso plačali. S takšnimi »posli« sta si domnevno pridobila okoli 600.000 evrov, s (pre)prodajo izmišljene luksuzne jahte Dominator, plovila, ki menda sploh ni obstajalo, pa sta si menda poskusila pridobiti še pol milijona evrov, a jima ni uspelo.

Sodišče je na predlog tožilstva zoper Snežiča in Đukića že pred dvema letoma izdalo sklep o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Med premoženjem, ki so jima ga začasno zasegli, so menda stanovanja, avtomobili (ki jih sicer lahko uporabljata, ne moreta pa z njimi razpolagati oziroma jih prodati ali zastaviti), vrednostni papirji in 150.000 evrov gotovine, torej vse tisto, kar je tožilstvo našlo vrednega v približni višini domnevne protipravne premoženjske koristi, tožilstvo pa bi zaseg premoženja želelo podaljšati.

Snežič je takrat za medije zavrnil očitke in dejal, da sta z Đukićem prodala jahte s podjetjem vred že pomladi 2008 in da mu ni znano, kaj se je s plovili počelo po tem.

Zahteva za sodno preiskavo zoper šesterico je bila vložena 1. aprila lani, preiskava pa je bila končana 11. maja letos, so nam potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Kot kaže, pa so tožilci po končani sodni preiskavi prepričani, da imajo v rokah dovolj dokazov, da zoper Snežiča in Đukića vložijo obtožnico.

S specializiranega državnega tožilstva so nam odgovorili, da so zaradi omenjenih poslov konec avgusta vložili obtožnico zoper šest oseb. Očitajo jim dve kaznivi dejanji goljufije, poskus tega kaznivega dejanja, pranje denarja, napeljevanje h kaznivemu dejanju pranja denarja, kaznivo dejanje zatajitve finančnih obveznosti in pomoč pri navedenih kaznivih dejanjih.

Čeprav o imenih ne govorijo, sta po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih obtožena Snežič in Đukić, poleg njiju pa so se menda v obtožnici znašli tudi štirje zastopniki oziroma predstavniki missing traderjev, ki da so kot pomagači sodelovali pri domnevnih nečednostih (to naj bi bili Mitja Sušnik, Damjan Metelko, Redžep Takaj in Davorin Krajnc). »Z vložitvijo obtožnice je tožilstvo predlagalo tudi podaljšanje začasnega zavarovanja zoper dve osebi, o katerem mora sodišče odločiti do konca tega tedna,« so še dodali na tožilstvu.

Zoper Snežiča in Đukića menda poteka še ena sodna preiskava zaradi identičnih dejanj leta 2007.