Dosje: Afera Patria

Sojenje, ki se je začelo septembra 2011, je danes dobilo epilog na ustavnem sodišču, ki je razveljavilo sodbo.

Objavljeno
05. april 2013 18.06
lvu PATRIA
Ma. F., De. P., Delo.si
Ma. F., De. P., Delo.si

Ustavno sodišče je danes razveljavilo obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje, je zapisano v tiskovnem sporočilu sodišča. Janši se torej ne bo treba vrniti v zapor, Črnkovič in Krkovič pa sta zapustila zapor.

Sojenje v zadevi Patria sicer sega v september 2011, ko so obdolženci prikorakali na ljubljansko okrajno sodišče. Predsednik SDS je takrat povedal, da mu obtožni predlog, ki ga je označil za popolno farso in popolni absurd, »vsebinsko ne dopušča obrambe«.

Maja leta 2013 se je po letu in pol sojenja nato le končal dokazni postopek. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je kot olajševalno okoliščino za vse tri navzoče omenil njihovo predhodno nekaznovanost, vendar je poudaril, da sta Janša in Krkovič v času domnevne storitve kaznivega dejanja opravljala dve izmed najpomembnejših funkcij v državi. Janša je bil predsednik vlade, Krkovič pa je spadal v vojaški vrh države. »Ti dve funkciji sta bili izrabljeni za korupcijske delikte,« je takrat dejal tožilec.

Za Janšo je Ferlinc predlagal 24 mesecev zaporne kazni, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Tožilstvo je za vsakega predlagalo še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

5. junija 2013 je ljubljansko okrajno sodišče vse tri obtožene spoznalo za krive. Predlog tožilstva je sodišče v celoti upoštevalo. Trojica se je pritožila na ljubljansko višje sodišče, a jim sodniki niso ugodili. Vsi trije so vložili tudi zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki jim prav tako ni ugodilo, zato so se obrnili še na ustavne sodnike.

Ljubljansko višje sodišče je aprila lani sodbo potrdilo.

Janez Janša je zaporno kazen začel prestajati 20. junija lani. Na Dobu ga je pričakalo okoli dva tisoč ljudi, ki so mu v govorih izrekali podporo in zaupanje, da se bo izza rešetk vrnil še močnejši. 4. julija je na prestajanje kazni na Dob moral tudi Tone Krkovič, medtem ko je Ivan Črnkovič v zapor odšel šele oktobra, saj je višje sodišče ugodilo njegovi prošnji za odlog prestajanja kazni. Črnkovič je nato še enkrat zaprosil za odlog, vendar ga je višje sodišče v drugo zavrnilo.

Decembra lani je ustavno sodišče ugodilo predlogu Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria. Predsednik SDS tako odločitev o ustavni pritožbi čaka na prostosti, Črnkovič in Krkovič pa v zaporu.

Vabljeni k ogledu člankov, v katerih smo spremljali potek sojenja, vse od njegovega začetka septembra 2011 do danes.