Dovoljena vožnja v nasprotno smer

V zamašek ujeti vozniki bodo v izrednih razmerah smeli voziti v nasprotno smer – do prvega izvoza z avtoceste.

Objavljeno
24. april 2013 21.21
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – Prometni zamašek na primorski avtocesti vam ne bo vzel več kot eno, največ dve uri čakanja. To si bodo prizadevali primorski policisti skupaj z delavci Darsa. V zamašek ujeti vozniki bodo v izrednih razmerah smeli voziti v nasprotno vozno smer – do prvega izvoza z avtoceste.

To smo zvedeli na včerajšnjem posvetu Varno poletje, ki ga je skupaj s Hoteli Bernardin in Fakulteto za turistične študije pripravila Policijska uprava Koper. Če se bo napoved uresničila in ne bo zapletov z njenim uresničevanjem, bodo pobudniki reševanja kočljivih prometnih zagat najverjetneje deležni pohval.

»Nekaj takih primerov na Primorski avtocesti smo že imeli, ob dveh ali treh večjih nesrečah v lanskem letu in v minuli zimi. V koloni so bili ujeti otroci v treh avtobusih. Pogosto je med vozniki, ki se znajdejo v zamašku, tudi precej bolnikov, starejših oseb, tudi kakšna nosečnica, reševalci in drugi, ki take ujetosti ne morejo dolgo prenašati. Če bo torej prišlo do prometne nesreče, požara, okvare vozila ali kakega drugega dogodka, ki bo povzročil nenormalno dolge kolone, bomo preprosto zaprli cesto pri prvem možnem izvozu, tja preusmerili prihajajoča vozila in dovolili čakajočim (vendar ne tovornjakom), da postopoma in nadzorovano obrnejo vozilo v nasprotno smer in pripeljejo do izvoza ter se izognejo zamašku,« je povedal Mitja Palčič, komandir prometne policije PU Koper, in požel odobravanje turističnih delavcev.

Mitja Palčič je tudi dejal, da bi morali odločneje obveščati »vikendaške« voznike, ki se ob koncu tedna in pred prazniki zmeraj vsi podajo ob isti uri podajo na ceste. »Že vnaprej vemo, kdaj in kdo bo čakal v gneči. Svetujemo vsem potnikom, tudi tujcem, da se pozanimajo za alternativne poti, ki so morda nekoliko daljše, vendar je po njih vseeno mogoče prej priti na Hrvaško ali do slovenskega morja.

Ena takšna pot je od Unca, preko Cerknice, Babnega polja do hrvaške meje, ali pa čez Sočergo (alternativno - Rakitovec) v Istro...« svetuje Palčič. Povedal je, da bodo letos koprski prometni policisti več na motorjih (vseh 40 v oddelku je usposobljenih za takšno delo) in da bodo s tremi providami nadzirali hitrost voznikov. Prisotnost zaradi nadzora prometa je hkrati preventiva proti vse pogostejšim krajam na avtocestnih postajališčih.

»Na postajališčih kradejo tujci tujcem. Turisti so bolj ranljivi in pri sebi imajo več denarja,« je povedal Cvetko Kokalj, kriminalist s Policijske uprave Koper. Slovenci morajo biti sami pozorni, ko so tujci v tujih državah. Neodgovorno je na plaže nositi denar ali vrednejše predmete.

Vse več je nasilniškega obnašanja, tudi spolnih deliktov in pozor: pedofilije (v tem primeru fotografiranja otrok). Jadran Furlanič, direktor Turističnega združenja Portorož, je sicer zadovoljen, ker sodi Slovenija med prvih sedem najbolj varnih držav v Evropi, vendar je vseeno izrazil pričakovanje, da bi moralo biti v poletnih mesecih ob morju več policistov, saj se število prebivalstva s turisti več kot podvoji, s tem pa tudi pojav kriminalitete. Jadran Klinec, koordinator logistike in tehnike z Uprave RS za pomorstvo, pa je povedal, da imajo na morju vsako leto med 100 in 120 intervencij.

Največkrat iščejo izgubljene deskarje, vse prepogosto plavajo kopalci več od dovoljenih 150 metrov od obale, plovila pa ne upoštevajo prepovedi plutja (200 metrov) in glisiranja (250 metrov od obale). Lani so zabeležili eno smrtno žrtev na morju (ko je čoln povozil svojega potnika, ki je padel v morje), pred 3 leti pa je bilo nesreč nenormalno veliko (dve smrtni žrtvi in ena hudo ranjena).

Zakon še vedno ni nikogar obvezal, da bi postavil primerne označbe na morju, ki bi pomagale ločevati nevarna območja križanja plavalcev in plovil. In prav tako ni zakonske osnove, da bi pomorski inšpektorji kaznovali tiste, ki se iz grobe malomarnosti podajo na jadranje v premočnem vetru. Lani smo za iskalno akcijo, ki je trajala 12 ur porabili več tisoč evrov in deskarju zaradi tega nismo mogli nič,« je še povedal Jadran Klinec.