Dragan Marušič in druščina ovadeni

Marušič osumljen zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri sklepanju pogodbe z odvetnikom Cugmasom.

Objavljeno
02. junij 2015 21.55
7.8.2012 Piran,Slovenija. Dragan Marusic, matematik, rektor Univerze na Primorskem.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Koper - Koprski kriminalisti so na tožilstvo vložili ovadbo zoper rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča, hišnega odvetnika Velimirja Cugmasa, dekanjo fakultete za matematiko Klavdijo Kuntner in direktorja enega od univerzitetnih inštitutov, poroča TV Slovenija. Marušiča sumijo, da je zlorabil položaj in oškodoval javna sredstva pri sklepanju pogodbe s Cugmasom.

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi Marušič, ki je tik pred novimi volitvami za rektorski položaj, še kot dekan fakultete za matematiko brez pooblastila tedanjega rektorja, pa tudi mimo statusa in zakona o javnem naročanju, sklenil pogodbo o pravnem svetovanju. Ker naj bi bila pogodba nezakonita, je vse, kar je doslej z univerzo zaslužil Cugmas, in to je blizu 300.000 evrov, domnevna škoda na račun javnega denarja. Marušič je očitke zanikal že ob lanskih hišnih preiskavah.

Kot je danes poročala Televizija Slovenija, je Cugmas osumljen napeljevanja k zlorabi položaja. Da bi prav on prevzel pravne posle univerze, je Marušič, kot ugotavljajo kriminalisti, izpisal seznam odvetnikov, ki naj jih univerza povabi k postopku zbiranja ponudb, da bi nato sam oddal najugodnejšo ponudbo.

Rektorjevo praznovanje 60. rojstnega dne je dogodek, ki se je zamaskiral v znanstveno matematično konferenco, pa je v pregon spravilo dekanjo fakultete za matematiko Klavdijo Kuntner. Marušičev rojstni dan je organizirala brez rektorjevega soglasja in v nasprotju s pravili javnega naročanja - povsem na lastno pest, ne da bi zato imela soglasje ustreznih služb. Ko pa je zadeva prišla v javnost, je sledi skušala zabrisati z izdajanjem različnih naročilnic.