Dragan Tošić toži državo za 350.000 evrov

Medtem ko sodni mlini meljejo razvpito zadevo Balkanski bojevnik, se je Tošić mudil na sodišču v drugi zadevi.

Objavljeno
14. maj 2013 21.27
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Domnevni vodja slovenskega dela narkokartela Darka Šarića Dragan Tošić je prepričan, da mu na davčni upravi niso pravično odmerili davka za obdobje med letoma 2005 in 2008. S tožbo tako od države zahteva 350.000 evrov.

Medtem ko sodni mlini meljejo razvpito zadevo Balkanski bojevnik, se je Dragan Tošić, ki je bil na prvi stopnji oproščen, mudil na sodišču v drugi zadevi. Prepričan, da se mu godi krivica, ker mu je davkarija odmerila debelih 350.000 evrov davka, je prek odvetnice Suzane Mikič vložil tožbo zoper državo, natančneje finančno ministrstvo. To je namreč ugotovilo, da njegova sredstva za potrošnjo krepko presegajo njegove prihodke.

Ko so dacarji pobliže pogledali Tošićevo poslovanje, so ugotovili, da se mu je med letoma 2005 in 2008 premoženje povečalo za 424.000 evrov. Vseh prijavljenih dohodkov v tem času je imel za 372.000 evrov, pri tem pa je zapravil še dobrih 820.000 evrov, skupaj je tako pridobil okrog 1,2 milijona evrov. Ker se računi niso izšli, so na davkariji naredili svojega in mu na razliko v višini 881.000 evrov, ki je ni prijavil, odmerili skoraj 40-odstotni davek. Tošiću so tako naložili plačilo 350.000 evrov.

Tošić se z izračunom ni strinjal in se je na odločbo pritožil, a je bil neuspešen. Zato je nazadnje sklenil pravico poiskati na sodišču in sprožiti upravni spor. Danijela Kokolj, ki po pooblastilu zastopa ministrstvo za finance, je opozorila, da Tošić ni dokazal domnevnih dolžniških razmerij, saj jih ob pozivu davčnega urada sploh ni predložil. V tem primeru naj bi šlo za nezavarovana posojila v gotovini, a ni bilo izsledljivega denarnega toka prek Tošićevega bančnega računa ali računa koga drugega. Kokoljeva se je čudila, da je Tošić pozabil prijaviti tolikšno vsoto gotovine.

Tošićeva pooblaščenka pa je med drugim opozorila, da je davkarija, ki mu v tem primeru ni bila najbolj naklonjena, v dvomih odločila v Tošićevo škodo. Njegovo poslovanje oziroma denarni tok je poskušal na sodišču pojasniti finančni strokovnjak Aleksander Milič, ki je prišel z njim na sodišče, a ga sodišče ni zaslišalo. Prav tako je sodišče zavrnilo zaslišanje več prič. Sojenje se bo nadaljevalo po dopolnitvi pritožbe z listinami.