Dragica Kotnik ni plačala sodne takse za tožbo proti KPK

Tožilka je menila, da z odstopom od pregona policista, ki da je prodajal ponarejene vinjete, ni ravnala koruptivno.

Objavljeno
18. februar 2013 11.24
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Tožilka Dragica Kotnik je z vložitvijo tožbe na koprskem sodišču izpodbijala ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je z odstopom od pregona policista, ki naj bi leta 2010 prodajal ponarejene vinjete, ravnala koruptivno. Postopek je sodišče ustavilo, saj Kotnikova ni plačala sodne takse za tožbo, poroča današnji Dnevnik.

Osumljen za prodajo ponarejene vinjete je bil nekdanji komandir policijske postaje Bled Milan Karba, s primerom pa se je ukvarjala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki jo je takrat vodila Kotnikova.

Potem, ko je bila v omenjenem primeru že razpisana glavna obravnava na sodišču, se je tožilka decembra 2011 tudi sama znašla v vlogi osumljenke in za odvetnika najela Francija Matoza. Kotnikovo so namreč sumili kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter zlorabe osebnih podatkov v aferi Baričevič.

Matoz je v tistem času zastopal tudi Karbo, pregon zoper osumljenega policista pa je Kotnikova kmalu opustila. V protikorupcijski komisiji so menili, da bi morala Kotnikova takoj, ko je za lastne potrebe pooblastila odvetniško družbo Matoz, prenehati delo pri pregonu Karbe in se izločiti iz postopka.

Ker se z njihovimi ugotovitvami ni strinjala, je Kotnikova zoper poročilo komisije najprej vložila tožbo na upravnem sodišču v Ljubljani, kjer pa so se izrekli za stvarno nepristojne in tožnico napotili na običajno sodišče. Tožba je bila nato vložena na koprskem sodišču, vendar Kotnikova zanjo ni plačala sodne takse.

Za omenjeni časnik so na koprskem sodišču potrdili, da so zato januarja letos izrekli sklep o ustavitvi postopka. Tožilka torej poročila protikorupcijske komisije ne izpodbija več.