Dražba najdenih stvari: po kolo kar v policijsko garažo

Javna dražba najdenih stvari se nekaterim zdi izvrstna priložnost, drugi pa se pritožujejo nad slabo 
ponudbo.

Objavljeno
24. maj 2011 22.29
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Ne, doma nimam več videokaset. Razdrl ga bom,« nam je z nasmehom povedal mladi Ljubljančan, medtem ko se je z videorekorderjem pod pazduho (zanj je med ploskanjem in smehom zbranih plačal en evro) prebijal skozi množico v garaži na postaji ljubljanske prometne policije na Griču. Tam je včeraj namreč potekala javna dražba najdenih stvari.

Po besedah tiskovnega predstavnika Policijske uprave Ljubljana Sebastjana Juhanta prodajajo predvsem predmete, ki so jih med svojim delom našli policisti in katerih lastnikov niso izsledili oziroma o katerih je bilo ugotovljeno, da ne izvirajo iz kaznivega dejanja.

Prodajajo tudi predmete, ki so jih prinesli občani, njihovi lastniki pa jih niso prišli iskat. Ves izkupiček javne dražbe gre v državni proračun.

Slovenija zaradi tovrstnih »policijskih« dražb sicer ne bo ravno izšla iz gospodarske krize. Ljubljanski možje v modrem so na primer leta 2009 na dveh dražbah s prodajo predmetov zbrali 5663 evrov in leta 2010 na dveh dražbah 7324 evrov.

Če pogledamo predmete, ki jih prodajajo, hitro postane jasno, zakaj - večinoma so stara kolesa in mobilni telefoni, najde pa se tudi nakit, fotoaparat ali kakšna druga dragocenost.

Tokratna dražba ni ponujala nobenih posebnih presenečenj razen tega, da se je na njej znašla celo miza - rjava, okrogla s črnim podstavkom, izklicna cena tri evre.

Cene predmetov določi posebna komisija, sestavljena na podlagi odločbe direktorja policijske uprave, in večinoma se gibljejo od prgišča kovancev do nekaj deset evrov.

Kar pa ne pomeni, da cene ne rastejo. »Tole je preplačala. Na spletu bi ga gotovo dobila ceneje,« je pripomnil obiskovalec - pozneje je povedal, da je prišel prvič po nekaj letih in da ga nekaj let spet ne bo, saj sta gneča in konkurenca prehudi, roba pa preslaba -, ko je zagledal žensko, ki se je domov odpeljala z novim starim ženskim kolesom.

Sama je bila sicer zadovoljna, povedala pa nam je, da je zanj odštela precej več od osmih evrov, kolikor je bila izklicna cena, in sicer 92 evrov. »Prišli smo v 'shopping', a zdi se mi, da se bomo zdaj zdaj pobrali domov. Kar je bilo uporabnega, so policaji že sami odpeljali,« je dejal neki drug obiskovalec iz Ljubljane, razočaran nad ponudbo koles.

Glede na zbrano množico in dvigovanje rok, s čimer se viša ceno, ter smeh, ki spremlja vse skupaj, pa je dražba poleg možnosti, da pridete do »poštenega bicikla«, svojevrstna zabava in zanimivo preživeto popoldne pa tudi priložnost za preizkušanje poslovne žilice. »Kar imejte ga, zagotovo bom še kaj kupil danes,« je tako neki možak dejal dražiteljem, ko je s petstotakom plačal kolo, ki ga je ravnokar kupil za 30 evrov, in so ga vprašali, ali res nima drobiža.

Po enem letu 
je lastnik država

Vsi predmeti, ki so bili včeraj prodani na dražbi, so šli skozi proceduro preverjanja, ali niso morda ukradeni ali zaseženi.

Najdene predmete hranijo na policijskih postajah, kadar pa so posebne vrste, kot na primer orožje ali prepovedane droge, pa so shranjeni v skladu s posebnimi predpisi (prepovedanih drog na dražbah ni mogoče kupiti).

Nemalokrat lastniki po izkušnjah policistov sicer kar sami pokličejo na policijsko postajo in jih pobarajo, če se je našlo kaj njihovega. Lastništvo lahko dokazujejo z listinami, identifikacijskimi številkami ali pa tudi drugače, na primer s podrobnim opisom.

Ker pa policisti nimajo na voljo novih in novih prostorov, kamor bi v nedogled shranjevali najdene predmete, po enem letu lastnica postane država.

Zakon za najditelje, če se izgubljeni predmet spet vrne k lastniku, ne predvideva nagrade - razen osebnega zadovoljstva ob storjenem dobrem delu.

Če lastnika ne najdejo, predmet najprej ponudijo najditelju (razen policistom, ki so predmet našli pri opravljanju rednih nalog policije). Šele ko se mu ta odpove, gredo najdene stvari na dražbo. Policija garancije za kupljene stvari sicer ne daje, saj dražba poteka po sistemu videno-kupljeno-plačano-odpeljano.

Posluje se samo z gotovino, za vsak primer, če bi vas kdo kdaj obtožil, da se peljete na njegovem kolesu, pa vam izdajo račun in potrdilo o lastništvu. Naslednja javna dražba bo pojutrišnjem ob 11. uri v Celju, in sicer na zadnjem dvorišču policijske uprave (Ljubljanska cesta 12).

Še namig - Zakon za najditelje, če se izgubljeni predmet spet vrne k lastniku, ne predvideva nagrade.