Drug na drugega streljala iz neposredne bližine

Ker je bil strelec močno krvav, se je po besedah delavca forenzičnega laboratorija nekoliko smodniških delcev lahko izgubilo.

Objavljeno
21. november 2016 19.41
Sojenje Šljivar Mervan-u. V Ljubljani 30.5.2016[sodišče.Šljivar Mervan]
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Mervanu Šljivarju, ki je v začetku leta na ljubljanskih Fužinah menda s pištolo poskušal ubiti Fadila Ferhatovića. Ta je prav tako streljal na Šljivarja, a je krivdo že priznal, zato bo na sojenju zaslišan kot priča.

Mervan Šljivar in Fadil Ferhatović sta se na zatožni klopi znašla zaradi strelskega obračuna pred lokalom Sombrero na Fužinah, ki se je zgodil 23. januarja. Do spora je menda prišlo, ker naj bi Šljivar mladoletnemu sinu Ferhatovića nekaj ur pred tem prisolil klofuto. Pred lokalom sta se zbrali dve skupini, ki naj bi želeli poravnati račune. Šljivar je med sporom s pištolo znamke češka zbrojevka Ferhatovića ustrelil v trebuh, ta pa ga je s pištolo, ki je preiskovalci niso nikoli našli, ustrelil v zgornji del stegna. V spor pred lokalom je bilo sicer vpletenih več neznanih oseb, nekaj neznancev se je s pestmi spravilo na Šljivarja in ga hudo poškodovalo, a jih policija nikoli ni odkrila.

Na pištoli češka zbrojevka so forenziki med drugim našli biološke sledi Šljivarja. V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so ugotovili, da sta si bila strelca v času obračuna v neposredni bližini, na rokah obeh obtoženih pa so našli delce, ki nastanejo pri streljanju.

Na nadaljevanju sojenja na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil kot priča zaslišan kriminalistični tehnik Nacionalnega forenzičnega laboratorija Gorazd Pezdir. Ta je vztrajal pri ugotovitvah iz preiskave, ki se nanašajo na sestavo strelskih delcev, ki so jih našli pri obeh vpletenih. Pri Šljivarju so preiskovalci našli razmeroma malo strelskih delcev, po besedah kriminalističnega tehnika je temu najverjetneje botrovalo dejstvo, da je bil precej bolj krvav kot Ferhatović, zaradi česar so se strelski delci izgubili. Ob tem je bil Šljivar na urgenci deležen temeljitejše oskrbe kot Ferhatović, kar po mnenju kriminalističnega tehnika Pezdirja pomeni, da so razkužila še dodatno »očistila« smodniške delce z njegovega telesa.

Drug drugega poskušala razbremeniti

Sprva ne Ferhatović ne Šljivar krivde nista priznala. Še več, če držijo očitki tožilstva, sta se zelo potrudila, da bi drug drugega razbremenila krivde in si tako medsebojno pomagala, saj sta oba zatrjevala, da je nanju streljal nekdo drug. Ferhatović je preiskovalni sodnici povedal, da se je tistega večera v družbi nečaka v lokal Sombrero prišel pogovorit s Šljivarjem, vendar je bil ta zelo agresiven in ga je takoj prijel za roko. Tudi on je prijel Šljivarja in skupaj sta padla na tla. Zatem je slišal strel in kmalu zatem so ga že odpeljali v bolnišnico, saj je njegov sin na cesti ustavil avto. Povedal je, da še nikoli v življenju ni nosil pištole in tudi takrat je ni imel pri sebi. Prav tako pa ni videl, da bi Šljivar ranil njega. Ferhatović je pred preiskovalno sodnico še potrdil, da je res podpisal izjavo, v kateri piše, da nanj ni streljal Šljivar.

Iščejo ga tudi v Bosni in Hercegovini

Tožilstvo je v obtožnici Ferhatoviću očitalo povzročitev hude telesne poškodbe, Šljivarju pa zaradi strela v trebuh poskus uboja. Na začetku sojenja konec oktobra si je Ferhatović nato premislili in priznal krivdo, čeprav je kasneje še vedno vztrajal, da Šljivarja ni ustrelil v nogo. »Priznal sem zato, ker bi rad družini olajšal življenje. Nisem človek, ki bi z orožjem ukrepal oziroma tako reševal probleme,« je dejal. Tožilstvo je zanj sicer predlagalo leto dni zapora, vendar mu je sodišče zaradi nekaterih olajševalnih okoliščin izreklo 10-mesečno zaporno kazen, ki pa jo je praktično že skoraj prestal, saj je bil že devet mesecev v priporu.

Sodba za Ferhatovića je že postala pravnomočna, tako bo v nadaljevanju sojenja Šljivarju Ferhatović lahko nastopil kot priča. Senat ga bo predvidoma tako zaslišal 6. decembra, Na prostor za priče bo takrat med drugimi predvidoma stopil tudi Ferhatovićev mladoletni sin, zaradi katerega je spor nastal.

Za Šljivarjem so sicer tudi organi pregona v Bosni in Hercegovini pred kratkim razpisali mednarodno tiralico zaradi umora Nedžada Kličića v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu.