Tatinski podvigi zmikavtskega sekretarja stali službe

Janka Burgarja so večkrat zalotili pri kraji paštet, jušnih kock in drugih izdelkov. Minister meni, da gre za neredko psihološko motnjo.

Objavljeno
21. januar 2016 11.21
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana − Ukradene paštete, jušne kocke, piškoti in drugi prehranski izdelki bodo državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Janka Burgarja stali službe. Minister Boris Koprivnikar je vladi predlagal njegovo razrešitev, saj da gre za neopravičljiva dejanja.

Minister je informacijo, ki jo je izvedel iz medijev, takoj preveril pri Burgarju, ki je dogodek priznal in ga globoko obžaloval. »Dogodek ni imel pravnih posledic, zato ne obstajajo dokazi v uradnih evidencah, s katerimi bi minister lahko bil seznanjen. Prav tako ga državni sekretar ob nastopu funkcije na to ni opozoril. Ker je Burgar že pred tem opravljal funkcijo državnega sekretarja v prejšnji vladi, niti minister Koprivnikar ni mogel pričakovati takšne situacije,« so zapisali v ministrovem kabinetu. Koprivnikar bo zato predlagal razrešitev državnega sekretarja, »saj gre za neopravičljiva dejanja direktne kraje, ki ne glede na okoliščine in obžalovanje nikakor niso združljiva z opravljanjem tako pomembne funkcije«. Sekretar pa je bil včeraj tudi že razrešen.

Poravnava s trgovcem

Burgar je več izdelkov izmaknil s prodajne police »najboljšega soseda« v Stražišču pri Kranju. Dogodek, star že skoraj leto dni, so danes razkrili v Dnevniku. Šest dni zaporedoma, včasih tudi po dvakrat na dan, je v lokalno Mercatorjevo trgovino prišel po izdelke, ki jih je »pozabil« plačati. Prav spreten ni bil, saj so ga vse dni pozorno opazovale prodajalke, ki so nazadnje o tem obvestile policijo.

Ti so po pregledu nadzornih kamer ugotovili, da je res imel lepljive prste. Dnevnik še piše, da so se na seznamu neplačanih artiklov znašli pašteta Gavrilović, jušne kocke, študentska hrana, suhe slive, čokolada, piškoti Domaćica ... Čeprav so kranjski kriminalisti zaradi tatvine podali kazensko ovadbo, ki se preganja na predlog oškodovanca, so na kranjskem tožilstvu ovadbo zavrgli. Pojasnjujejo, da je bila ugotovljena nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.

Burgar se je s trgovcem poravnal, a v Mercatorju posameznih primerov ne komentirajo. »Ko je to smiselno in primerno, uporabljamo tudi alternative sodnim postopkom, kot so dogovor, mediacija in poravnava,« pravi Tanja Durin iz sektorja za korporativno komuniciranje v Mercatorju.

Priznava in obžaluje

»To je bilo nezrelo dejanje, ki sem ga priznal in mi nikakor ni v ponos ter ga obžalujem, zato sem se tudi takoj pisno opravičil prodajalkam in poslovodstvu trgovine. Dejanje sem storil v obdobju, ko sem bil zelo razočaran nad nekaterimi dogodki, kar pa dejanj seveda ne opravičuje. Z Mercatorjem sem sklenil poravnavo, postopek je bil zato umaknjen.« Kljub temu verjame, da je dober član te družbe. Da bi vsaj malo popravil storjeno napako, je med postopkom poravnave nakazal sredstva v dobrodelne namene. Niti minister niti kdor koli drug z zadevo do današnjega dne ni bil seznanjen, pravi Burgar.

Burgar je bil že v prejšnji vladi na položaju državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, le nekaj dni po tistem, ko so se z njim ukvarjali policisti, pa ga je sedanja vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo.

Janša: Kradejo vse, od volitev do paštet

Na današnje pisanje Dnevnika se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je na tviterju zapisal, da v stranki SMC »kradejo vse: od volitev, do paštet.«