Duhovnik obtožen kršitve spolne nedotakljivosti

 Na kranjskem okrožnem sodišču začeli soditi 42-letnemu Gregorju Kuneju.

Objavljeno
15. april 2015 18.13
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Za tesno zaprtimi vrati je včeraj na kranjskem okrožnem sodišču potekal predobravnavni narok za duhovnika Gregorja Kuneja. Po dobre pol ure je obtoženi v spremstvu zagovornika zapustil sodišče, nihče od njiju pa ni hotel dajati izjav.

Na spletni strani sodišča je bilo mogoče prebrati, da je Gregor Kunej obtožen po prvem odstavku 174. člena kazenskega zakonika za kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Ta pravi, da kdor zlorabi svoj položaj in tako pripravi osebo drugega ali istega spola, ki mu je podrejena ali od njega odvisna, k spolnemu občevanju ali da stori oziroma trpi kakšno drugo spolno dejanje, se kaznuje z zaporom do petih let.

Na predlog zagovornika obtoženega je včeraj sodnica Andrijana Ahačič do konca kazenskega postopka izključila javnost, s predlogom zagovornika pa se je strinjala tudi državna tožilka Anita Veternik. Ob odhodu s sodišča je tožilka pojasnila le, da oseba, ki je bila zlorabljena, ni mladoletna.

Sojenje je vzbudilo veliko pozornosti, saj je Kunej duhovnik, ki velja za izjemno duhovnega človeka, po različnih krajih v Sloveniji je vodil duhovne obnove ne le za mlade, ampak tudi za starejše. Po dosegljivih podatkih je bil zdaj 42-letni Kunej za duhovnika posvečen leta 1998, bil je odgovoren za mladino in duhovni pomočnik v Župniji Ljubljana Trnovo, pozneje je bil voditelj Škofijskega odbora za mladino in kaplan v Študentskem domu Janeza F. Gnidovca v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Bil je duhovni asistent in direktor kolegija v Društvu SKAM, skupnost katoliške mladine, in več let soudeležen pri organizaciji festivala Stična mladih do vključno leta 2012. Po izbruhu afere je bil po naših virih na hitro prestavljen na Dolenjsko, in sicer je deloval kot duhovni pomočnik v Škocjanu pri Novem mestu, avgusta lani je bil imenovan za župnijskega upravitelja župnije Sv. Duh na Velikem Trnu.