Duhovniku Gregorju Kuneju deset mesecev zapora

Zaradi zaščite žrtve je sojenje potekalo za zaprtimi vrati kranjskega okrožnega sodišča

Objavljeno
29. junij 2015 17.42
bfo-Kunej
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Duhovnika Gregorja Kuneja, obtoženega kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, so na kranjskem okrožnem sodišču obsodili na deset mesecev zapora. Tožilstvo je zahtevalo nekoliko strožjo kazensko sankcijo. Sodba še ni pravnomočna.

Podrobnosti s sojenja niso znane, kajti sodnica Andrijana Ahačič je že na predobravnavnem naroku 15. aprila letos na predlog zagovornika obtoženega in ob strinjanju državne tožilke Anite Veternik izključila javnost in napovedala, da bo za sojenje zaprta tudi glavna obravnava. Po končanem predobravnavnem naroku nihče ni hotel dajati izjav, le tožilka je novinarjem pojasnila, da domnevna žrtev ni mladoletna.

Ko smo se z vprašanjem, ali je sojenje končano, obrnili na Okrožno državno tožilstvo v Kranju, nam je namestnica vodje Marija Marinka Jeraj odgovorila, da je sodišče 17. junija izdalo obtožencu obsodilno sodbo, v kateri mu je izreklo kazen deset mesecev zapora.

Tožilstvo je sicer predlagalo eno leto in štiri mesece zapora. Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo pa se bo morda pritožilo po tem, ko bo prejelo pisni odpravek sodbe, je pojasnila Marija Marinka Jeraj. Ali se bo pritožil Kunejev zagovornik Zoran Dular, pa nam ni uspelo izvedeti.

Na spletni strani kranjskega okrožnega sodišča je bilo mogoče pred predobravnavnim narokom prebrati, da je Gregor Kunej obtožen po prvem odstavku 174. člena kazenskega zakonika za kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Ta pravi, da kdor zlorabi svoj položaj in tako pripravi osebo drugega ali istega spola, ki mu je podrejena ali od njega odvisna, k spolnemu občevanju ali da stori oziroma trpi kakšno drugo spolno dejanje, se kaznuje z zaporom do petih let.

Po opravilni številki zadeve na sodišču je mogoče sklepati, da so Gregorju Kuneju sodili zaradi dejanja, storjenega konec leta 2012. Kunej je v javnosti znan kot vodja duhovnih obnov za mlade in starejše. Za duhovnika je bil posvečen leta 1998, bil je odgovoren za mladino in duhovni pomočnik v Župniji Ljubljana Trnovo, pozneje je bil voditelj Škofijskega odbora za mladino in kaplan v Študentskem domu Janeza F. Gnidovca v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Bil je duhovni asistent in direktor kolegija v Društvu SKAM, skupnosti katoliške mladine, in več let soudeležen pri organizaciji festivala Stična mladih do vključno leta 2012. Po spornem dogodku so ga premestili v Škocjan pri Novem mestu. Od avgusta lani pa je Kunej župnijski upravitelj župnije Sv. Duh na Velikem Trnu, v naselju v občini Krško.