Upokojenec na rešitev čakal dva dni brez vode

Gorski reševalci in policisti: v iskanju pogrešanih oseb nepogrešljiv tim.

Objavljeno
04. november 2015 18.59
grs tolmin-cerkno
Mateja Kotnik, Slovenj Gradec
Mateja Kotnik, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec − 76-letni moški se je s svojim avtomobilom konec oktobra vračal iz Slovenj Gradca, kjer se je mudil po opravkih, proti domu na Prevaljah. Zaradi zdravstvenih težav je najbrž izgubil orientacijo in se znašel tisoč metrov visoko pod Kremžarjevim vrhom na Pohorju, kjer je kar dve noči preživel na prostem, dokler ga niso obnemoglega, a k sreči še živega našli policisti in gorski reševalci.

Zapuščeno vozilo je na Gradišču opazil domačin. Poklical je policiste, ki so ugotovili, da je avto poškodovan na desni strani, na tleh pri avtomobilu pa je ležala denarnica z dokumenti. Policisti so tako lahko hitro poklicali sorodnike in ugotovili, da možakarja pogrešajo že od prejšnjega dne.

Ker se je že mračilo in pošteno ohladilo, so policisti prosili za pomoč gorske reševalce iz Maribora in Koroške, policiste gorske policijske enote, ter okrepili svoje vrste. Iskanjem pogrešanega so morali pozno zvečer zaradi mokrega in strmega terena prekiniti, nadaljevali pa so zgodaj zjutraj. Prezeblega in oslabljenega, a k sreči nepoškodovanega Prevaljčana, ki dva dni ni naredil niti požirka vode, so našli v dopoldanskih urah le streljaj od gozdne ceste. Policisti so povedali, da bi se lahko iskalna akcija končala tudi drugače, če ne bi policisti in gorski reševalci tako učinkovito in hitro strnili svojih vrst.

Na območju Policijske uprave Celje so letos opravili že 24 iskalnih akcij, v katerih je sodelovalo 131 policistov in 35 reševalcev. Pet med njimi je bilo zelo obsežnih, saj je v iskanju pomagalo kar sto ljudi. A vse iskalne akcije se žal ne končajo uspešno. Na območju Smrekovca že od junija še vedno iščejo starejšega avstrijskega državljana, bolnika s slabo prostorsko orientacijo, ki je zapustil avtomobil na območju Belih Vod nad Šoštanjem. Policisti domnevajo, da je odšel v smeri proti Smrekovcu ali Uršlji gori. V iskalno akcijo so se vključili tudi svojci, ki so na tem območju obesili plakate s sliko pogrešanega. Policijski inšpektor Boris Verdnik je napovedal, da bo iskalna akcija trajala tako dolgo, dokler bo obstajalo upanje, da je pogrešani še živ.