Dva od domnevnih preprodajalcev že v priporu

Preostale osumljence, ki so v sodnem pridržanju, bo preiskovalni sodnik zaslišal v popoldanskih urah.

Objavljeno
17. oktober 2013 16.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Celje - Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so, kot smo poročali, z obsežno preiskavo omenjenih kaznivih dejanj začeli konec lanskega leta. Zoper osumljene so uporabili tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da so glavni akterji kriminalne združbe vsakodnevno prodali med gramom do tremi kilogrami kokaina in amfetaminov odvisnikom na celotnem celjskem območju in širše. Kot je danes sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin, so bili člani kriminalne združbe dobro organizirani, vsak med nimi je imel natančno določeno nalogo - od preprodajalcev, tihotapcev, posrednikov, do pomagačev. Policija predvideva, da so mesečno prodali skupno od 500 gramov do kilogram prej omenjenih drog.

Člani združbe so s pomočjo avtoprevozniškega podjetja iz Celja sodelovali tudi pri organizaciji transporta večjih količin kokaina predvsem na relaciji Nizozemska-Velika Britanija, kjer so posle prevzeli tamkajšnji preprodajalci. Na omenjeni relaciji je združba po podatkih policije mesečno ali celo tedensko organizirala prevoze tudi med 20 do 50 kilogramov kokaina.

Drogo, ki so jo tihotapili z Nizozemske v Veliko Britanijo prek Belgije in Francije, so skrili v tovornjak s sladoledom. V ponedeljek so v Londonu, kamor je bila skrita droga namenjena, aretirali tri pripadnike kriminalne združne in jim zasegli 18 kilogramov kokaina, med celotno preiskavo pa so slovenski policisti v 46 zasegih prepovedanih drog zasegli 11 kilogramov amfetaminov, skupno 520 gramov kokaina in dva kilograma konoplje

Kriminalisti so zaradi suma storitve 12 kaznivih dejanj ovadili osem članov kriminalne združbe, starih med 28 do 54 let. Dva od njih sta doma z območja Ljubljane, eden je tujec, preostali pa živijo na širšem območju Celja. Ob zaključku preiskave so kriminalisti in policisti opravili 13 hišnih preiskav, 12 osebnih preiskav in 12 preiskav vozil.

Včeraj so sedem osumljencev privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Celju, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje. Dva od njih je že zaslišal in sta v priporu, preostalih pet osumljencev pa bo zaslišanih v popoldanskih urah.