Dve leti po balonarski nesreči še ugotavljajo, kdo je odgovoren

Se je pa po nesreči v bližini Iga bistveno zaostril nadzor nad ponudniki komercialnih poletov.

Objavljeno
23. avgust 2014 14.05
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Minevata dve leti od tragične nesreče toplozračnega balona na Ljubljanskem barju, v kateri je umrlo šest ljudi. Postopek ugotavljanja okoliščin nesreče še ni končan, tudi zato pravosodni organi še niso končali s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nesrečo. Se je pa po njej bistveno zaostril nadzor nad ponudniki komercialnih poletov.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila 23. avgusta predlani nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga. Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. Na balonu je bilo 32 ljudi, med temi so na kraju nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Prvi izsledki preiskave, ki jo vodijo v službi za preiskovanje letalskih nesreč, so pokazali, da je tragediji botroval splet okoliščin, tudi vremenskih, saj je balon pred nesrečo zajel močan nevihtni piš. Končno poročilo o nesreči naj bi služba predvidoma objavila septembra.

Tragedija je razkrila precejšnjo zmedo na področju opravljanja komercialnih poletov. Agencija za civilno letalstvo je komercialne balonarje najprej za nekaj časa prizemljila, nato pa znatno zaostrila predpise za komercialne polete z baloni in povečala nadzor nad njimi.

Registriranih ponudnikov poletov je manj, manj pa je tudi interesa za komercialno letenje z balonom. Zlasti med domačini je po ugotovitvah balonarjev spomin na tragedijo še vedno živ, medtem ko tuji turisti še vedno radi letijo.

Pristojni organi še ugotavljajo odgovornost pilota Mira Kolenca. Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo marca letos, 13. maja pa je bil Kolenc tudi zaslišan pred preiskovalno sodnico. Julija je sodišče izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave, a ta še ni pravnomočen, saj se je Kolenc na sklep pritožil. Tožilstvo pilota preganja zaradi povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti, za kar mu grozi kazen do osmih let zapora.