Dvojni sodni program za nekdanjega poslanca Vogrina

Za prvo sojenje ni sprejel vabila, na drugem, sodijo mu za poslovno goljufijo, pa je krivdo zanikal.

Objavljeno
08. december 2014 15.54
Ivan Vugrin na novinarski konferenci 27.maja 2014
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Nekdanji poslanec in propadli lenarški podjetnik Ivan Vogrin je moral spet stopiti pred sodnika. V razmiku poldruge ure je imel na dveh različnih sodiščih dve obravnavi. V enem primeru zaradi suma povzročitve lahke telesne poškodbe, v drugem pa zaradi domnevne poslovne goljufije.

Na zgodnejši sodni narok na mariborskem okrajnem sodišču Vogrin ni prišel, niti zanj ni sprejel vabila, je povedala sodnica Tanja Husar, ki ji ni preostalo drugega, kot da sojenje preloži za en teden. Uradno tako ni znano, česa tožilstvo nekdanjega poslanca sploh bremeni, saj višji državni tožilec Zoran Klinc ni dobil priložnosti, da bi predstavil obtožni predlog.

Po neuradnih podatkih se je Vogrinovo ime v tožilskem aktu znašlo zaradi domnevne grobosti do ene od bivših žen. Dejanje je menda zagrešil julija letos, posledica pa je bila lažja telesna poškodba.

Kasnejšemu predobravnavnemu naroku, na katerem mu tožilka Katja Arnuš očita poslovno goljufijo, se Vogrin ni izognil. Prišel je sam, brez odvetnika, ter krivdo zavrnil. Dejansko se o ponudbi tožilstva za primer priznanja krivde niti ni mogel izreči, saj Arnuševa kazni sploh ni predlagala. Po njenih besedah ji je namreč Vogrin že na hodniku pred vrati sodne dvorane dejal, da krivde ne bo priznal, zato tudi ni bilo smiselno karkoli predlagati. Poleg tega Vogrin krivde ni priznal niti prejšnji teden v dveh na las podobnih zadevah.

Tokrat mu tožilstvo očita poslovno goljufijo na škodo podjetja Roletarstvo Medle. Njegova družba Interles Belcont, kjer je bil prokurist, je namreč naročila senčila v vrednosti 30.454 evrov, vendar Roletarstvo Medle tega zneska ni nikoli videlo. Zdaj poskuša do denarja priti po sodni poti in je za zastopanje v kazenskem postopku zoper Vogrina pooblastilo odvetnico Darjo Bobnar, ki je v imenu oškodovane družbe tudi vložila premoženjskopravni zahtevek.

Na kolikšen izplen lahko računa Roletarstvo Medle, je sicer precej dvomljivo. Vogrin trenutno resda prejema 1800 evrov poslanskega nadomestila na mesec, a premoženja, tako trdi, nima, saj je vse, kar je imel, del stečajne mase.

Ivan Vogrin v tem sodnem postopku ne bo sam na zatožni klopi. Družbo mu bo delala Veronika Vogrin, zdaj, kot kaže, že njegova bivša žena, saj je izjavil, da je samski. Tožilstvo nanjo ni pozabilo, ker je bila direktorica podjetja Interles Belcont.

Vendar se Vogrinova na predobravnavnem naroku ni pojavila, zato ni povsem jasno, ali je vabilo sploh sprejela. Okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič je namreč pojasnila, da sodišče poštne povratnice še ni prejelo.