Dvom o dokazih, zbranih na tujem

Ustavno sodišče: Vrhovno sodišče kršili pravico pravnomočno obsojenemu preprodajalcu heroina Elezu Eleziju.

Objavljeno
03. februar 2015 22.03
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Ustavno sodišče je sklenilo, da so kolegi na vrhovnem sodišču kršili pravico pravnomočno obsojenemu preprodajalcu heroina Elezu Eleziju, ker se niso opredelili do očitkov obrambe, da bi morali biti dokazi, pridobljeni po tujem pravu, izločeni.

Vrhovni sodniki se bodo morali zdaj opredeliti do očitkov obrambe, ali so bili dokazi, ki so jih zbrali italijanski varnostni organi, res zbrani v neskladju s slovenskim pravnim redom. To pa spet postavlja zapleteno vprašanje o (ne)zakonitosti dokazov, ki jih zberejo tuje preiskovalne službe.

Pravni strokovnjaki opozarjajo, da se v javnosti prevečkrat pojavljajo povsem splošne ocene, kaj od »uvoženih« dokazov je dopustno in kaj ne, saj da gre za eno najzahtevnejših pravnih vprašanj, ki ne deli le teoretikov, popolnoma nasprotna stališča lahko zagovarjajo tudi sodniki, ki obravnavajo posamezne primere.

Eden takih je zadeva Balkanski bojevnik, kjer je večina obtožencev na prvi stopnji sodišče zapustila kot nedolžna, v ponovljenem postopku pa vsi tuji dokazi ostajajo v kazenskem spisu. Po drugi strani pa se pojavlja vprašanje, ali preveč stroga merila slovenskih sodišč ne pomenijo udarec boju proti mednarodnemu kriminalu.

***

Podrobneje v jutrišnjem Delu!