E-policist bo zmanjšal administrativne ovire

Aplikacijo bodo na terenu preverjali ljubljanski in kranjski prometni policisti ter Specializirana enota za nadzor prometa.

Objavljeno
16. april 2014 15.50
e policist
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj − Lani so policisti proučevali 55 predlogov za odpravo administrativnih ovir, najpomembnejši med njimi pa je bil projekt e-policist, ki so ga razvijali v policiji sami, delno pa tudi v sodelovanju s slovensko podružnico Microsofta in njenimi partnerji. Trimesečno preverjanjem aplikacije v prometu bodo v kratkem začele tri enote: Postaja prometne policije Ljubljana, Postaja prometne policije Kranj in Specializirana enota za nadzor prometa.

Kot sta pojasnila namestnica generalnega direktorja Policije Tatjana Bobnar in pomočnik direktorja urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi Igor Vučko, so v policiji razvili mobilno aplikacijsko storitev e-policist, ki bo policistom na terenu olajšala in skrajšala postopke pri preverjanju podatkov v evidencah in izdajanju plačilnih nalogov.

Z e-policistom bodo policisti več časa lahko navzoči na terenu, operativno-komunikacijski centri, ki za policiste opravijo na leto približno 90.000 preverjanj, bodo v prihodnje manj obremenjeni.

Tako policistu na terenu ne bo treba več klicati v OKC, ampak bo vse potrebne podatke nacionalnih in nadnacionalnih evidenc (schengenski sistem in Interpol) pridobil na prenosni mobilni napravi oziroma tabličnem računalniku s pomočjo mobilne informacijske storitve. Po preverjanju sledi postopek priprave plačilnega naloga in ta postopek se konča z izpisom dokumenta na mobilni tiskalnik. Takoj nato pa se ti podatki prenesejo v zaledne aplikacije oziroma zbirke. Postopki bodo torej hitrejši in zmanjšalo se bo število napak ter posledično pritožb na postopek, napoveduje Vučko.

V policiji so izračunali, da bodo z opremo, ki so jo kupili doslej, prihranili 300.000 delovnih ur policistov. Samo stroški nabave 14 tabličnih računalnikov in 12 mobilnih tiskalnikov in priročne opreme ter podatkovnega prenosa prek omrežja mobilne telefonije so doslej stali 16.000 evrov. Po trimesečni testiranju bodo v policiji ocenili, ali so dosegli pričakovane učinke. Končni cilj pa je vpeljava rešitve za celotno policijo in vse postopke. To pa pomeni, da bi morali kupiti od 800 do tisoč tabličnih računalnikov. Ali in kdaj bo to uresničeno, pa je odvisno tudi od finančnih razmer.