Eden od vodij tatinske združbe se je pogodil za tri leta zapora

Kraje tovornjakov: Bojan Vodopivec je priznal krivdo, drugi šef združbe Adel Obali pa čaka na sojenje.

Objavljeno
12. junij 2013 21.59
ADEL OBALI
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Od šestih članov hudodelske združbe, obtožene kraj Mercedesovih tovornjakov, je le Adel Obali »izbral« sojenje, drugi pa so na predobravnavnih narokih priznali krivdo. Nazadnje danes Bojan Vodopivec, ki se je s tožilstvom pogodil za triletno zaporno kazen.

Bojan Vodopivec je bil po prepričanju tožilstva eden od vodij omenjene združbe (enakopraven položaj si je delil z Obalijem), ki so ji policisti stopili na prste na začetku letošnjega januarja. Takrat so kriminalisti spisali kazensko ovadbo zaradi tatvine šestih tovornjakov in enega delovnega stroja (nekaj so jih zasegli in jih vrnili oškodovancem) v skupni vrednosti približno 450.000 evrov. Policisti so jih sumili za vsaj še osem tatvin, vendar ti očitki niso dozoreli v obtožbo.

Potem ko se je Vodopivec odločil, da prizna krivdo, je sodnik Danilo Obersnel na današnjem predobravnavnem naroku na mariborskem okrožnem sodišču upošteval predlog tožilke Ivanke Slana in mu izrekel tri leta zapora ter stransko denarno kazen 9825 evrov. Na predlog svoje zagovornice bo Vodopivec, ki tako ostaja za rešetkami, ta znesek lahko plačal v letu dni. Prav tako mu bo odvzeta protipravna premoženjska korist, ki jo mora plačati zavarovalnici in dvema oškodovancema, vsota pa znaša nekaj več kot 100.000 evrov.

Med člani tatinske združbe jo je z najmilejšo kaznijo odnesel Miralem Bajrić, čigar vloga pri kraji tovornjakov je bila minimalna, tako da se je tožilstvo z njim sporazumelo za pogojno kazen pol leta zapora (s preizkusno dobo dveh let). V zameno za nekoliko zmanjšano kazen so očitke v obtožbi priznali tudi Gregor Voga, Klemen Škoberne in Janez Schuller; Voga je dobil leto in pol pogojne zaporne kazni (s preizkusno dobo štirih let), Škoberneta je doletela kazen leto in štiri mesece zapora, Schullerja pa dve leti zapora.

Ta zadnji ima, kot je znano, odprt še sodni postopek s precej hujšim očitkom, da je pred osmimi leti v sostorilstvu zagrešil dvojni umor matere in hčere iz romskega naselja v Dobruški vasi ter poskusil umoriti žensko iz romskega naselja Brezje. Debel kazenski dosje iz preteklosti pa ima tudi Adel Obali, ki je tik pred slovensko osamosvojitvijo med roparskim pohodom na bencinskih servisih ubil dva uslužbenca črpalke. Sodišče ga je obsodilo na dvajset let zapora, odsedel pa je slabi dve leti manj, saj so ga oktobra 2009 predčasno izpustili.

Ponudbe tožilke ni sprejel

Januarja letos se je vrnil za rešetke, kjer zdaj čaka na začetek sojenja za verižno krajo Mercedesovih tovornjakov. Obali namreč ponudbe tožilke – kazni treh let in dveh mesecev zapora, če bi krivdo priznal – ni sprejel, ker se mu je zdela previsoka, in je raje tvegal sojenje. To se bo na okrožnem sodišču začelo julija ali najkasneje jeseni, njegovi pajdaši pri krajah pa bodo na sojenju verjetno nastopili kot priče.