Eden za drugim zanikajo

Tudi Robert Šabić in Boštjan Kopčič sta na ljubljanskem okrožnem sodišču v sojenju Balkanski bojevnik zanikala krivdo

Objavljeno
10. junij 2014 14.02
Posodobljeno
10. junij 2014 21.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Pred ljubljansko okrožno sodnico Andrejo Sedej Grčar se je na predobravnavnih narokih zvrstila že večina obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik. Krivdo so za zdaj zanikali vsi, enako je pričakovati tudi od preostale trojice, med katerimi je tudi Dragan Tošić.

Na sodišče sta bila danes vabljena Robert Šabić in Boštjan Kopčič. Za Šabića so po besedah tožilke Mateje Gončin pomembni prisluhi italijanskih varnosntih organov. Šabića, ki je bil po besedah tožilke med člani hudodelske združbe znan kot Stric, bremeni predvsem pogovor z Markom Bubličem.

Da gre za člane iste združbe, je po besedah tožilke jasno tudi iz pogovorov, kjer uporabljajo jezik in izraze, ki so znani le njim. Šabićev zagovornik Jure Cujnik je tako kot zagovorniki pred njim sodišču predlagal izločitev dokazov, hkrati pa je opozoril, da je bil Šabić na prvem sojenju oproščen po vsebini, ne zaradi izločenih dokazov.

Kopčiča, ki je imel po besedah tožilke vzdevek Čupi, prav tako bremenijo pogovori, ki so jih prestregli italijanski varnostni organi, je opozorilo tožilstvo. Njegov zagovornik Gorazd Fišer je sodišču, še preden bi se lahko dokončno izjasnil o dokazih, predlagal, naj še v fazi predobravnavnega naroka pridobi spis v neki drugi zadevi. Gre za primer Gregorja V., ki je slovenskim policistom povedal pomembne podatke.

Spomnimo, dokazi slovenskih preiskovalcev so iz spisa na prvi stopnji med drugim leteli, ker je senat ocenil, da v času, ko so zoper Tošića začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, gradivo, ki so ga imeli, ni dosegalo potrebnega dokaznega standarda oziroma ni bilo zadostne podlage za ugotovitev, da so bili podatki o Tošićevih telefonskih številkah pridobljeni zakonito.

A kot so opozorili višji sodniki, so kriminalisti marca 2009 opravili hišno preiskavo pri Ljubljančanu Gregorju V. in ta je povedal, da mu redno prodaja drogo Andrej B., ki dvakrat na mesec v lokalu Wild West na Litijski cesti kupi dva kilograma kokaina od Dragana Tošiča, zaradi prijateljstva še iz otroških let pa da ga dobi celo pod ceno.

Na prvem sojenju je senat ocenil, da uradni zaznamek, ki je pravzaprav povzetek rezultatov hišne preiskave pri Gregorju V. in njegove izjave v razgovoru s policistom, niso dovolj, da so na njihovi podlagi lahko pri mobilnem operaterju pridobili Tošićevo telefonsko številko. Med drugim preiskovalci tudi niso predložili samega zapisnika o hišni preiskavi in sam uradni zaznamek o pogovoru.

A višji sodniki se s tem niso strinjali, opozorili pa so tudi, da so bile izjave Gregorja V. tako konkretne in specifične, da izkazujejo potreben dokazni standard utemeljenih razlogov za sum, da se Tošić ukvarja z prodajanjem droge. Fišerja zanima predvsem, ali je iz spisa razvidno, ali in kako je bil Gregor V. poučen o svojih pravicah in natančno kaj je povedal policistom.

Tošić, domnevni vodja slovenskega dela narkokartela Darka Šarića, bo na sodišče vabljen v ponedeljek, 16. junija. Po koncu predobravnavnega naroka bo znano, kako se bo sodišče tokrat odločilo glede zahteve obrambe po izločitvi dokazov.