Edvardu Ovnu spet sodijo zaradi mešetarjenja z zemljišči

Edvarda Ovna so zaradi preplačila pri nakupu zemljišč na prvem sojenju obsodili na štiri leta in pol zapora.

pon, 17.07.2017, 06:00

Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču poslušajo izpovedi prič v ponovljenem sojenju Edvardu Ovnu, nekdanjemu direktorju Stanovanjskega sklada RS, in Zdravku Strmčniku, nekdanjemu direktorju družbe Etaline Inženiring, ki jima – skupaj z družbo Etaline Inženiring – tožilstvo očita zlorabo položaja pri preprodaji zemljišč.

Na zatožni klopi je spet zgodba iz leta 2003, ko je bil Edvard Oven direktor stanovanjskega sklada in je skladno z državno strategijo spodbujal gradnjo in posledično prodajo stanovanj po različnih krajih v Sloveniji. V Ljubljani naj bi bilo med območji, kjer naj bi pridobili zemljišča, primerna za stanovanjsko gradnjo, tudi Vižmarje. Toda to kmetijsko območje, ki meri kakšnih 50.000 kvadratnih metrov, je bilo po nekaterih ocenah neprimerno za gradnjo, saj to ni bilo lastniško zaokroženo območje, ampak so bili lastniki zemljišč različni, od zasebnikov do vojske in Cerkve, čez območje poteka daljnovod, obenem pa je bilo infrastrukturno – od cest do kanalizacije – neurejeno oziroma bi posegi na komunalnem področju predstavljali velik zalogaj.

Neprimerno za stanovanjsko gradnjo

Po občinskih prostorskih dokumentih območje ni bilo opredeljeno kot primerno za stanovanjsko gradnjo oziroma je Mestna občina Ljubljana te dokumente spremenila leta 2004, ko je območje opredelila ne za stanovanjsko, ampak za poslovno-stanovanjsko gradnjo. Ena od prič je povedala, da je bila »gradnja v Vižmarjah možna na dolgi rok, kar pomeni v petih oziroma, še bolje, v desetih letih«, saj so bile ovire prevelike. Druga priča pa je za območje v Vižmarjah uporabila besedno zvezo »zapleteno območje«, ki bi ga bilo nesmiselno urejati.

Toda stanovanjski sklad je med območji, kjer bi lahko zgradili stanovanja in jih potem prodajali po ceni 1300 evrov za kvadratni meter, računal tudi na zemljišče v Vižmarjah. Priča, ki je bila takrat zaposlena v stanovanjskem skladu, je povedala, da »nikoli ni bilo govora, da bi bil projekt Vižmarje sporen«. Opozorila je še, da stanovanjski sklad v letih 2003 in 2004 ni kupoval zemljišč, ampak samo stanovanja, saj je – to so povedale tudi druge priče – njihovo zanimanje za zemljišča ponavadi pomenilo, da so cene občutno poskočile.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor