Eni lovili ribe, drugi terorista

Islamski fanatik David Gabriel Kruse bo verjetno kmalu slišal sodbo.

Objavljeno
25. februar 2013 13.37
Posodobljeno
25. februar 2013 20.00
*dja*ŠOŠTANJ
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Celje – V tukajšnjem hramu pravice se je nadaljevalo sojenje islamskemu gorečnežu Davidu Gabrielu Kruseju, ki je nemški policiji znan zaradi novačenja teroristov, pri nas pa si je prislužil obtožbo, ker je med begom z nožem napadel policista.

Junija lani je policija sporočila, da so ob Škalskem jezeru prijeli 27-letnega moškega iz Nemčije, ki je z nožem napadel velenjskega policista, za njim pa je bil razpisan evropski priporni nalog.

Ubežnik si je izbral malo nenavaden način, da bi se izognil možem postave. Ko jih je zagledal, se je vrgel v jezero in policistom ni preostalo nič drugega, kot da ga počakajo, da sam pride na kopno. A kljub temu ni šlo vse gladko.

Ko je med namakanjem v jezeru enkrat prišel ven, je z nožem zahrbtno napadel policista. Nakazal je namreč, da se bo predal, in ko se mu je policist približal, je proti njemu zamahnil z nožem. Potem pa se spet vrgel v vodo. Takrat je vrag vzel šalo, policist je izvlekel pištolo in izstrelil opozorilni naboj. Prišle so še okrepitve in ubežnika so imeli ves čas na muhi. Po nekaj napetih minutah, ko niso niti vedeli, ali je moški morda oborožen, se je agonija končala.

Slovenski policisti so med preverjanjem ugotovili, da gre za nevarnega Davida Gabriela Kruseja, ki so ga že leta 2010 prijeli v Prekmurju, njihovi nemški kolegi pa so ga imeli na seznamu kot novinca, ki preskrbuje teroristične organizacije. Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem pa je menda zagrešil vrsto vlomov. Po aretaciji so ga izročili Nemčiji, a se je čez čas znova znašel v Sloveniji. Zadnje bivanje na prostem naj bi goreči muslimanski vernik s svojim dekletom imel v avstrijskih gozdovih blizu slovenske meje.

Ko je Kruse sredi januarja z obtožbo zaradi napada na policista stopil pred celjsko okrožno sodnico, je dal takoj vedeti, da bo razpravno dvorano spremenil v teater. V muslimanskih oblačilih in s turbanom na glavi je dajal občutek, kakor da mu medijska in sodna pozornost še kako godita. Novinarjem je poziral in ostal gluh na pozive sodnice. »Vi niste moj bog, v katerega bi verjel, zato lahko zrem kamor koli,« je siknil, ko ga je opozorila, naj se obrne k senatu. Izjemno redek je tudi prizor, da priporniki v sodni dvorani nasprotuje odstranitvi lisic, a Kruse je pri tem neomajen. Vztraja, da se mu sodi vklenjenemu.

Obtoženi je zanikal očitke o vpitju, da so vsi policisti hudiči in da bo pobil vso evropsko policijo. Bolj podroben zagovor pa menda hrani za konec sojenja. Ta se z izrekom sodbe obeta že v sredo.

Po zaslišanih policistih, ki so opisali adrenalinski lov, je danes na prostor za priče stopil še občan, ki je v času, ko so policisti lovili nevarnega ubežnika, sam lovil ribe. Kaj dosti si senat z njim ni pomagal, saj poleg nerazumljivega vpitja, prihoda policije, reševalcev in gasilcev ni kaj dosti opazil.