Eno leto zapora za uboj hčere

Sodišče je očetu, ki je iz usmiljenja končal življenje svoje hudo bolne hčere, izreklo milo kazen.

Objavljeno
27. november 2014 14.03
J. S., kronika
J. S., kronika

Sisak − Okrajno sodišče v Sisku je 58-letnega Josa Gregurića iz Siska danes spoznalo za krivega uboja svoje 23-letne hčere Marijane, ki ga je storil 8. oktobra 2012. Obsodilo ga je na dve leti zapora oziroma na delno pogojno sodbo − eno leto bo moral preživeti za rešetkami, eno leto pa bo pogojno na prostosti s preizkusno dobo treh let, poroča spletni Jutarnji list.

Sodnica je v obrazložitvi poudarila, da je za uboj sicer zagroženo najmanj pet let zaporne kazni, vendar so pri Greguriću pri izreku upoštevali veliko olajševalnih okoliščin. Navedla je dosedanjo nekaznovanost obtoženega, njegov status vojnega veterana in težko tragedijo, ki je doletela vso družino.

Do leta 2009 je Marijana, bila je študentka Ekonomske fakultete v Zagrebu, trenirala kick box, ukvarjala se je tudi z manekenstvom. Zaradi glavobolov je poiskala zdravniško pomoč in preiskave so pokazale hudo anomalijo žil v možganih, zaradi česar so jo junija istega leta operirali. Operacija ni bila uspešna, saj je bila od takrat v komi in je le vegetirala.

Oče njenega trpljenja po treh letih ni mogel več prenašati in je hčeri, ki so jo negovali doma, oktobra 2012 skozi sondo za hranjenje dal neugotovljeno količino tablet in ji prerezal žile na roki, nato pa je poskušal storiti samomor − tudi sam je zaužil tablete in se porezal po zapestju. Marijana je pozneje umrla v bolnišnici, očeta pa so zdravniki rešili.

Na razglasitev sodbe Gregurića danes ni bilo, je pa v torek na razpravi povedal, da ima raka in da se noče zdraviti, ampak da čaka na smrt, ko bo spet skupaj s svojo hčerjo.

Tožilka o morebitni pritožbi na sodbo še ni sprejela odločitve, povedala pa je, da je stališče tožilstva jasno − da na Hrvaškem ne poznajo kaznivega dejanja uboj iz usmiljenja, in da mora za uboj vsak odgovarjati.