Erotične maserke postale žrtve izkoriščanja

Predstavnica centra za zaščito žrtev trgovine z ljudmi opisala stisko oškodovanke.

Objavljeno
20. julij 2017 16.24
sodišče obd.Majer Boštjan in soobd. Ljubljana 08.01,2016 foto:Igor Mali
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana − Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem predstavnice srbskega centra za zaščito žrtev trgovine z ljudmi prek videokonference nadaljevalo sojenje proti Boštjanu Majerju, Bojanu Miniću in Ani Marii Largenau. Domnevna žrtev trgovine se je na center obrnila, ko je dobila poziv, naj pride na pričanje v Slovenijo.

Priča, ki z žrtvami trgovine z ljudmi dela že 11 let, je z Biljano M. konec leta 2016 opravila razgovor in izdelala mnenje, kar je sicer praksa v centru, kjer je zaposlena. Biljana M. je bila namreč vznemirjena zaradi dejstva, da mora v Slovenijo na pričanje, bala se je menda ponovnega soočenja z ljudmi, s katerimi je imela negativno izkušnjo, v Sloveniji je namreč menda pretrpela hudo nasilje. »Ugotovili smo, da najverjetneje gre za žrtev trgovine z ljudmi in da potrebuje našo pomoč,« je med drugim povedala priča. Ker so izvedeli, da glede njenega primera v Sloveniji poteka postopek, so dokumentacijo v zvezi z njo poslali v Slovenijo.

Z Biljano M. se je priča pogovarjala več ur, je pojasnila, ta pa je od njih pričakovala zaščito. Napotila jo je na psihoterapijo, ki jo obiskuje še danes, je še pojasnila. Na vprašanje Majerjevega zagovornika, odvetnika Branka Gvozdića, ali je uporabljala kakšne posebne tehnike, s katerimi je ugotovila, da gre res za žrtev trgovine z ljudmi, pa je odgovorila, da kot psihologinja ne pozna tovrstnih tehnik. Mnenje je sicer izdelala na podlagi izjav žrtve, delovala pa ji je iskreno. Njen opis dogodkov je bil podroben, dajala je logične odgovore, je med drugim še povedala priča. Dodala je, da uporabnice napotijo na druge službe, če niso povsem prepričani, da gre za žrtev, a pri Biljani M. o tem niso dvomili. Na vprašanje obrambe je odgovorila, da ji je znano, da je Biljana M. v tem postopku priglasila premoženjsko-pravni zahtevek, vendar ji njegova vsebina ni znana in pri njegovi pripravi v centru niso sodelovali.

Obtoženega Majerja je zanimalo, ali glede na svoje izkušnje ocenjuje, da se dekleta iz Srbije, ki se že tam ukvarjajo s prostitucijo, v Slovenijo odpravijo zaradi boljših pogojev dela in večjega zaslužka, a priča na to vprašanje ni imela splošnega odgovora. Med drugim je še pojasnila, da ocenjuje, da je Biljana M. to izkušnjo že imela, saj je v Slovenijo odšla z namenom, da bi ponujala erotične masaže, vendar je neposredno tega ni vprašala, sama pa tudi ni govorila o tem. Pojasnila pa je, da je Biljana M. po lastnih besedah sprva res izvajala le erotične masaže, nato pa so se pravila spremenila in je bila prisiljena v ponujanje spolnih odnosov in je postala žrtev trgovine z ljudmi. Na Majerjevo vprašanje, zakaj se je v Slovenijo vračala, če je bila res pod prisilo, pa je priča odgovorila, da so oblike prisile različne. Vedno namreč ne gre za fizično prisilo, temveč je lahko zastraševanje.

Dekleta so se morala odpovedati polovici zaslužka

Majer se je na zatožni klopi znašel zaradi očitka tožilstva, da je s soobtoženci od oktobra 2013 do januarja 2015 v Srbiji in Romuniji novačil ženske pod pretvezo, da bodo v Sloveniji delale kot maserke, potem pa so morale izvajati »masaže s srečnim koncem« in se prodajati. Po trditvah obtožbe so morala dekleta, bilo jih je dvanajst, spolne storitve ponujati vsak dan od devetih zjutraj do polnoči, cena je bila od 50 evrov za pol ure do 500 evrov za vso noč, pri čemer so se morala odpovedati približno polovici zaslužka, bila so brez socialne in zdravstvene varnosti. Po navedbah tožilstva so bila nastanjena v več stanovanjih po Ljubljani, na Cigaletovi, Kotnikovi, Pražakovi in Hacquetovi ulici.

Majer in romunska državljanka Largenauova naj bi jeseni 2013 skovala načrt, kako iz Srbije in Romunije v Slovenijo »uvažati« ženske pod pretvezo, da bodo z delom maserke zaslužile do 2000 evrov na mesec, trdi obtožba. Peterica obtoženih, od katerih sta dve obdolženki na predobravnavnem naroku v začetku leta priznali krivdo in bili obsojeni na pogojni zaporni kazni, je z izkoriščanjem deklet po izračunih tožilstva v žep menda pospravila kakih 45.000 evrov.

Triindvajsetletna Srbkinja Kristina Koša je bila na podlagi sklenjenega sporazuma s tožilstvom za štiri kazniva dejanja trgovine z ljudmi in zlorabo prostitucije obsojena na dve leti in sedem mesecev zapora s štiriletno preizkusno dobo, 23-letni Maji Rodić Gojić pa so določili leto in štiri mesece zapora s triletno preizkusno dobo za dve kaznivi dejanji trgovine z ljudmi. Obema so izrekli tudi denarno kazen ter vračilo zneska, ki sta ga pridobili z nezakonito dejavnostjo.

Sama določala obseg dela

Prek videokonference so včeraj zaslišali tudi Kristino Koša, vendar njenega pričanja zaradi težav z zvokom – te težave so bile že pri prvi priči, a v tem primeru še bolj izrazite – ni bilo mogoče v celoti razumeti, prav tako ga niso prevajali sproti, temveč bo prevod narejen naknadno. Razumeti je bilo, da je Koša tudi sama prišla v Slovenijo ponujat erotične masaže, prostituirala pa se ni. Tako ona kot dve domnevni oškodovanki so sicer same določale, koliko bodo delale in kdaj, imele so proste dneve in bile povsem svobodne. Zatrdila je, da bi lahko kadarkoli odšle.

Majer, Largenauova in Bojan Minić, ki je deloval kot posrednik za dekleta, očitke tožilstva zavračajo. Minić, ki živi v Srbiji, se je med postopkom izmikal prihodu v ljubljansko sodno palačo, zato je sodišče zanj julija lani odredilo pripor in razpisalo tiralico. Nato pa so ga na srbsko-madžarski meji prijeli madžarski policisti, ko se je tja odpravil za novo leto, in ga izročili našim organom. Od takrat ga na obravnave vodijo iz pripora.