Evakuirani iz Podstudenca znova doma

Civilna zaščita končala hladno miniranje skalnega podora, zato sta se evakuirani družini lahko vrnili v svoj dom.

Objavljeno
29. julij 2014 08.23
Posodobljeno
29. julij 2014 08.23
Podstudenec
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Podstudenec − Civilna zaščita je včeraj uspešno končala intervencijo v Podstudencu pri Kamniku, kjer je prejšnji teden skalni podor uničil objekt ob stanovanjski hiši ter ogrožal dve stanovanjski hiši, zato so morali dve družini v sredo evakuirati. Po tem, ko so opravili še zadnjo fazo hladnega miniranja in razminirane skale spustili po pobočju, se je lahko osem oseb iz dveh družin v ponedeljek vrnilo na svoja domova. Pristojne strokovne službe in ekipe bodo še naprej spremljale razmere na pobočju.

Kot smo pisali, je skalni podor, v katerem je bilo okoli 20 večjih in manjših skal, v sredo dopoldne zgrmel po pobočju. Skala, težka približno deset ton, je pri tem popolnoma uničila objekt ob stanovanjski hiši. Najmanj deset velikih skal na pobočju pa je ogrožalo dve stanovanjski hiši, zato je tamkajšnji štab civilne zaščite odredil takojšnjo preselitev dveh družin, ki sta si začasno domovanje poiskali pri bližnjih sorodnikih.

Že v sredo sta dve pogodbeni gradbeni podjetji štaba Civilne zaščite Občine Kamnik začeli graditi začasni obrambni nasip v višini 2,5 metra ter dolžini 40 metrov, ki je bil namenjen zaščiti obeh objektov in državne ceste Stahovica−Črnivec, ki jo je prav tako ogrožal podor. Sledilo je večfazno hladno miniranje skal, ki so grozile z novim podorom. Gre za posebno in varno metodo razstrelitve, ki skale počasi razkolje.