Evrske bankovce tiskali na domačem tiskalniku

V šopu 60 bankovcev po 50 evrov je imel tri ponarejene, vendar trdi, da zanje ni vedel.

Objavljeno
29. september 2015 17.14
Sojenje v zadevi Rok Štus in soobdolženi na Okrožnem sodišču 09.septembra 2015 [sojenja,sodišča,obdolženci,lisice]
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je zvrstilo že sedem od osmih predobravnavnih narokov za deveterico, obtoženo tiskanja in razpečevanja ponarejenih bankovcev za 50 evrov. Štirje so krivdo zanikali, trije priznali. Zadnji predobravnavni narok za domnevno glavnega distributerja Roka Štusa bo oktobra.

Pred ljubljansko okrožno sodnico je stopil še sedmi obtoženec iz skupine devetih, ki so jih policisti v Posavju zalotili pri tiskanju in razpečevanju ponarejenih evrskih bankovcev. Na predobravnavnem naroku je 22-letni Miloš Trivković zanikal krivdo za domnevno razpečevanje treh ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

»Doma ni imel nobenih prepovedanih stvari. Gre za tri domnevno ponarejene bankovce, ki jih je imel v šopu z ostalimi 57 bankovci. Takšne bankovce bi lahko dobil kjerkoli, zato v zvezi s tem ni naredil nič nezakonitega,« je menil njegov zagovornik. Sodišču je predlagal, naj določi izvedenca numizmatične stroke, ki bi ugotovil, kakšne kakovosti so bili ponaredki. Ker je nacionalni forenzični laboratorij po njegovih besedah »v navednicah policijski organ«, je prepričan, da bi moralo sodišče postaviti nevtralnega izvedenca.

Tožilstvo je predlogu nasprotovalo, prav zato, ker je bankovce že pregledal nacionalni forenzični laboratorij. Sodišče bo o predlogu odločilo do konca glavne obravnave. Ta se bo začela, ko bodo opravljeni vsi predobravnavni naroki, zadnji je sklican za 23. oktobra, ko se bo o krivdi izrekel še Rok Štus, ki je menda skrbel za distribucijo ponaredkov.

Od devetih obtožencev sta krivdo že priznala 20-letni Marko Agrež iz Dednje vasi, lastnik dveh domačih tiskalnikov, na katerih so tiskali ponaredke, in enako star Jan Veršec iz Sevnice, ki je prav tako sodeloval pri tiskanju, medtem ko obtoženega mladoletnika čaka sojenje, saj zanj predobravnavnega naroka ni mogoče sklicati. Tožilstvo Agrežu, Veršcu in mladoletniku očita, da so od aprila lani do februarja letos na dveh tiskalnikih izdelali najmanj 432 ponaredkov. Agrežu je v zameno za priznanje ponudilo tri leta in mesec dni zapora, poleg tega bi moral plačati 5000 evrov denarne kazni, ostal pa bi tudi brez obeh multifunkcijskih naprav. Za Veršca je tožilstvo predlagalo zaporno kazen enega leta in desetih mesecev, ki pa jo bo lahko odslužil z družbenokoristnim delom. Zadnja je mešetarjenje s ponarejenim denarjem priznala 21-letna Kaja Ostrš iz Trbovelj, ki je od združbe kupila več kot dvajset bankovcev, za katere je vedela, da so ponarejeni.

Krivdo sta do zdaj zanikala 50-letni Ljubljančan Fajko Kaltak in njegov 19-letni sin Armin, ki naj bi kupila tristo ponaredkov, ter tudi 20-letni Benjamin Mesić iz Ljubljane, ki je zapitek v gostilni in prevoz taksistu plačal s ponarejenim denarjem. Začetek glavne obravnave, ki bo potekala pred senatom sodnikov, saj je med obtoženimi tudi mladoletnik, bo določen po predobravnavnih narokih. Enako velja za narok, namenjen izreku kazenske sankcije za tiste, ki so že priznali krivdo.