Faki med vlomom preplašil psa

Zmagovalec resničnostnega šova Fahrudin Čaušević - Faki že prestaja kazen, a še hodi na sodišče.

Objavljeno
10. oktober 2017 18.10
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar

Ljubljana – Medtem ko Fahrudin Čaušević - Faki, ki se je Slovencem najbolj vtisnil v spomin zaradi sodelovanja in zmage v šovu Kmetija: nov začetek, že prestaja dve leti in osem mesecev dolgo zaporno kazen zaradi ropa in velike tatvine, bo na ljubljanskem okrožnem sodišču moral na konec sojenja v drugi zadevi še malo počakati.

Glavna obravnava se je začela znova, ker je od prejšnje preteklo več kot tri mesece. Poleg tega bo zadevo zdaj pod drobnogled vzel še izvedenec antropološke stroke, saj bo, kot je včeraj pojasnila sodnica Irena Škulj Gradišar, poskušal ugotoviti, ali je storilec, ki ga je po dejanju posnela nadzorna kamera pred vhodom v blok, resnično obtoženi.

Vlomilski podvig za Hollywood

Čaušević je obtožen poskusa kaznivega dejanja velike tatvine v sostorilstvu, ker je menda z za zdaj neznanim storilcem 9. novembra lani okoli 20.15 vlomil v blok na Cesti Dolomitskega odreda 6 v Ljubljani in nato v stanovanje v najvišjem nadstropju. Vse skupaj naj bi precej spominjalo na vlomilske podvige iz hollywoodskih filmov.

Iz obtožnice izhaja, da sta Čaušević, ki vso vpletenost v dogodek ves čas zanika, in za zdaj neznani storilec najprej odstranila železno mrežasto ograjo prezračevalnega jaška kletne garaže stanovanjskega bloka in tako skozi jašek vstopila v blok. Iz kleti sta se nato kot dve urni miški pretihotapila v peto nadstropje, se po lestvi povzpela skozi vzdrževalni jašek na streho bloka ter se po lestvi spustila do stanovanja v petem nadstropju. Po prepričanju tožilstva je eden izmed storilcev z neznanim primernim orodjem odprl balkonska vrata in tako omogočil prost vstop v stanovanje in začetek iskanja vrednejših predmetov.

Pri vsem skupaj je zanimivo tudi to, da storilca nista ničesar odnesla iz stanovanja, čeprav so bili v njem, kot se je včeraj spominjal lastnik stanovanja Vidomir Korošec, prenosni računalnik, fotoaparati in podobne tehnične stvari.

Da bi v petem nadstropju vstopili skozi balkon, se ni bal

»Iskali so precej stvari, a mi v stanovanju nismo imeli nobenih vrednejših,« je povedal. Spominjal se je, da je bilo stanovanje, ko se je okoli desetih zvečer skupaj z zunajzakonsko partnerko in hčerko vrnil domov, popolnoma razmetano. »Vhodna vrata v stanovanje so bila odklenjena. Nato sem vstopil v stanovanje in videl odprta balkonska vrata,« je pričal in dodal, da mu takrat niti na misel ni prišlo, tudi ker živijo v tako visokem nadstropju, da bi kdo v stanovanje vlomil skozi balkon.

V tistem je zaslišal ropot in mislil je, da je storilec še v stanovanju, zaradi česar ga je takoj zapustil, zaklenil vhodna vrata in poklical policijo. Kasneje, ko je tudi policistom dejal, da ni možnosti, da vrata ob odhodu od doma ne bi zaklenili, je vse bolj začelo kazati na to, da sta storilca prišla v stanovanje s strehe. 

V času vloma je bil v stanovanju tudi njihov pes yorkshirski terier, ki pa je bil vidno preplašen. »Veseli smo bili, da je ostal cel,« je dodal. Čeprav imajo v stanovanju alarmni sistem, tega takrat niso imeli prižganega. So pa ob odhodu iz stanovanja pustili prižgane luči in televizor, da bi bilo videti, kot da je nekdo doma. Spominjal se je še, da je bil takrat alarm »pošprican« z neko tekočino, s kakšno, še danes ne ve. Sojenje se bo nadaljevalo konec novembra.