Ferlinc: Dokument, ki ga je predstavil Janša, je ponaredek

Zadeva Patria: Vrhovni državni tožilec trdi, da je dokument, na katerega se sklicuje Janša, sestavljen iz treh drugih.

Objavljeno
09. julij 2014 15.10
Posodobljeno
09. julij 2014 15.10
Patria
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana - »Dokument, ki naj bi po besedah Janše in Matoza odločilno vplival na oprostilno sodbo na Finskem, je sestavljen iz treh dokumentov, ne vsebuje ključnih podatkov in ga v finskem spisu sploh ni,« je danes dejal vrhovni državni tožilec v zadevi Patria Andrej Ferlinc.

S tem je zanikal trditve o ključnem dokumentu, ki da dokazuje Janševo nedolžnost in je vključen v finski sodni spis, v slovenskem pa ga ni; tako sta Janez Janša in odvetnik Franci Matoz predstavila na tiskovni konferenci pred tremi tedni, malo preden je Janša odšel na prestajanje kazni.

Andrej Ferlinc je o tem uradno povprašal finsko tožilstvo, zdaj pa je prišel odgovor. V njem tožilec Jukka Rappe pojasnjuje, da tak kombiniran dokument ni bil predstavljen med postopkom in ni vključen v finski spis.

Dovolj je očitkov o montiranem procesu

Sicer pa je Ferlinc na današnji novinarski konferenci dejal, da ima dovolj pritiskov v zadevi Patria, kakor tudi blatenja pravosodnih organov in njega osebno. Dovolj ima tudi namigov, da je zadeva Patria politično motiviran proces. Sprašuje se, ali lahko politika ali kdorkoli dopušča kakršnokoli ravnanje za dosego svojih ciljev. Spomnil je, da je drugostopenjsko sodišče potrdilo sodbo v zadevi Patria. Poudaril je, da delo tožilstva ocenjuje kot uspešno in dodal, da je za tožilstvo uspeh dosežen takrat, ko je sodba pravična, objektivna, pravilna in zakonita, kar ne pomeni, da je nujno obsodilna.

Janša: »Finski spis težji za 7000 listin«

Janša je skupaj z odvetnikom Matozom na novinarski konferenci 18. junija predstavil »nove kršitve zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria«. Predstavil je nekatere dokumente iz finskega sodnega spisa, ki da jih ni mogoče najti v slovenskem spisu in po njegovih besedah dokazujejo, da je bil sodni proces v primeru Patria v Sloveniji od samega začetka montiran.

Po Janševih besedah so bili opozorjeni na to, naj bodo pozorni na težo sodnega spisa v Sloveniji in na Finskem. Tako so ugotovili, da je finski spis težji za približno 7000 listin. Po njegovem mnenju so slovenski tožilci iz tega gradiva poljubno izbrali dokumentacijo, ki so jo vložili v spis.

Na isti novinarski konferenci so predstavili tudi zasežen dokument, ki je po besedah Janše pomembno vplival na oprostilno sodbo na Finskem. Iz njega so razvidne natipkane številke, zraven pa je med drugim z roko dopisano Riedl, Cekuta, Rudolf Leban pa tudi »SDS in Janza?«. Finska ekspertiza je pokazala, da ta rokopis ne pripada nikomur iz Patrie, ampak enemu od kriminalistov, je takrat povedal Janša.

Ferlinc: »Očitno ponarejena listina«

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Ferlinc, gre pri tem dokumentu o razdelitvi provizij za očitno ponarejeno listino in računalniško lepljenko, ki ni mogla vplivati na kakršno koli odločitev. Pojasnil je, da so v tem kombiniranem dokumentu samo za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla navedbe o znesku provizije, za druge pa ne. Poleg tega »prirejena« različica ne vsebuje ključnih podatkov, in sicer imen prejemnikov provizij in njihovih zneskov. Zatrdil pa je, da je original, ki so ga preiskovalci našli pri preiskavi hiše Walterja Wolfa, sestavni del spisa slovenskega sodišča, vsebuje pa tudi vsa imena prejemnikov provizij in njihove višine.

O tem, kdo, kako in zakaj je iz treh dokumentov sestavil enega in ali bodo sledili tudi kakšne postopke tožilstva oziroma drugih pristojnih organov, Ferlinc danes ni hotel ugibati.