Fidel razžalil Janšo in Gorenaka

Brezdomec iz mariborske knjižnice je komentiral članke na portalu.

Objavljeno
28. november 2013 21.24
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Na tri mesece pogojnega zapora so na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj obsodili 62-letnega brezdomca Borisa Klinarja ali Fidela, kot je bil znan na spletnem portalu Politikis. Tam je s svojimi komentarji tako zagrenil življenje Vinku Gorenaku in Janezu Janši, da sta ga ovadila zaradi razžalitve.

»Gorenak, dr. debil, dajte se že vreči v Barbarin rov, takšne debile je treba pregnati iz slovenske politike,« in podobne komentarje je Fidel konec leta 2011 in v začetku 2012 pisal pod članke, objavljene na spletnem portalu politikis.si, s čimer si je prislužil očitek o dveh kaznivih dejanjih razžalitve – na škodo Vinka Gorenaka in Janeza Janše. Ker je to kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca, sta morala kazenski ovadbi podati obe Fidelovi tarči, zadevo pa je nato prevzelo ljubljansko tožilstvo. Za vzdevkom Fidel se je skrival Boris Klinar, ki ima stalno prebivališče prijavljeno v mariborskem zavetišču za brezdomce. A veliko časa je menda preživel v mariborski knjižnici, od koder je tudi pisal komentarje, so ugotovili preiskovalci.

Fidel sodeč po komentarjih, ki jih je pisal pod članke na spletnem portalu politikis.si, ni privrženec Slovenske demokratske stranke, saj jo je tako na primer v enem svojih mnogih komentarjev, tožilci so jih zbrali za več strani, označil kar za kleptomansko stranko. V drugem se je na primer spraševal, »kdo je zadnjih 20 let mešal drek in bil v vsakem sranju zraven – ne Kardelj in Tito, ampak kompanija SDS, bivši Titovi omladinci«.

Fidel si je še posebno dal duška, ko je opisoval Janeza Janšo. »Tale bo trobental o politični korupciji – tale hipokrit, oportunist, vojni dobičkar, narcisoid, lažnivec, tat, izdajalec slovenskega naroda, tole grosupeljsko pezde in one. Marš iz slovenske politike,« je le eden od zapisov, s katerim se je lotil prvaka SDS. Fidel, ki bi Janšo in Gorenaka ter njima podobne najraje poslal pred strelski vod, je med drugim tožilcem v »kriminalki Patria« svetoval, naj za vse sodelujoče zahtevajo kar smrtno kazen.

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku, na katerega je prišel tudi Vinko Gorenak, je Klinar priznal krivdo in sprejel ponujeno kazen tožilstva – dva meseca pogojne zaporne kazni za vsako kaznivo dejanje oziroma enotno kazen treh mesecev s preizkusno dobo dveh let. Sodnica Helena Vidic Bizjak mu je takšno kazen tudi izrekla, določila pa mu je le eno leto preizkusne dobe. Klinar sicer do zdaj nikoli ni prišel navzkriž z zakonom.