Franc Kangler zaslišan zaradi toplarne

Župan po zaslišanju ni bil preveč zgovoren, rekoč, da bo na vprašanja odgovarjal njegov odvetnik.

Objavljeno
12. maj 2011 14.06
Posodobljeno
12. maj 2011 14.06
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Zelo redkobeseden je bil danes mariborski župan Franc Kangler po zaslišanju pri preiskovalni sodnici, kjer je odgovarjal na vprašanja o menjavi zemljišč na območju bodoče toplarne, zaradi česar ga je policijska ovadba doletela konec lanskega leta.

»Lahko poudarim le, da sem odgovarjal na vsa vprašanja preiskovalne sodnice in tožilca. Na vsa. Niti enega nisem odklonil,« je bil kratek Kangler.

Afera z zemljišči za toplarno je izbruhnila jeseni leta 2008, ker občina ni izkoristila predkupne pravice, ki jo je imela na zemljiščih nove toplarne.

Podjetje Dom smreka je zemljišča prodalo podjetju Oil Metal, to pa jih je hitro in precej dražje prodalo družbama MIK in MTB. Mestna občina Maribor je dobre tri hektare zemljišč pozneje zamenjala za svoja pod Pohorjem in v bližini Europarka, a jih je menda preplačala za dobrih šest milijonov evrov, saj so bila ocenjena precej više kot takrat, ko jih je kupilo podjetje Oil Metal.

Policija je v zadevi zaznala sum kaznivega dejanja in je kazensko ovadila pet oseb. Franca Kanglerja zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, direktorja mariborskega javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirja Grmeka (tudi njega so danes zaslišali in očitke je zanikal) zaradi suma pomoči pri tem kaznivem dejanju in zaradi suma nevestnega dela v službi, po neuradnih podatkih pa še notarki Ines Bukovič in Bredo Horvat ter notarskega pomočnika Andreja Vebleta.

Okrožno državno tožilstvo je temu očitno sledilo in je aprila letos vložilo zahtevo za preiskavo proti Kanglerju in Grmeku, za druge tri pa je zahtevalo uvedbo posameznih preiskovalnih dejanj.

»Danes smo na zahtevo za preiskavo, ki ima kup netočnosti in ki po moji oceni že mejijo skoraj na nekaj drugega, pa ne bom rekel kaj, pojasnili vse glede menjave zemljišč in uveljavljanja predkupne pravice ter zavrnili vse očitke, ker so brez podlage. Predložili smo tudi dokumentacijo, ki jasno dokazuje, da župan ni storil nobenega kaznivega dejanja in žal mora to dokazati, čeprav bi moralo tožilstvo podkrepiti zahtevo za preiskavo z nekoliko resnejšimi dokazi, kot je storilo v tem primeru. Preiskovalni sodnici sem predlagal, da preiskave ne uvede in prepusti odločitev senatu, kajti menim, da so očitki iz zahteve za preiskavo neutemeljeni,« je po zaslišanju Kanglerja povedal njegov zagovornik odvetnik Franci Matoz.

Vinko Merc še v priporu

Vodja oddelka za okolje in prostor mariborske upravne enote Vinko Merc, edini, ki se je od deveterice pridržanih v preiskavi prejšnji teden znašel v priporu, in to zaradi vplivanja na priče in ponovitvene nevarnosti, ostaja za rešetkami.

Njegov zagovornik Viktor Osim je povedal, da je preiskovalnemu sodniku predložil pravnomočni sklep o prepovedi opravljanja dela, ki ga je izdal Merčev delodajalec, vendar je sodnik njegovo zahtevo za odpravo pripora zavrnil.

Osim se bo proti odločitvi pritožil, saj ga je argumentacija, da je Merc še zmeraj v delovnem razmerju - po besedah načelnika UE Maribor Željka Vogrina postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi poteka -, negativno presenetila: »Mislim, da bo treba počasi uporabiti zrno zdrave pameti, da moj klient na tem delovnem mestu ne bo delal nikoli več.«

Po neuradnih podatkih je poleg Merca v ovadbi omenjenih še šest oseb, med njimi direktor in solastnik Konstruktorja Marjan Pinter, solastnik MTB (v stečaju) Blaž Mlinarič, nekdanji direktor MTB Viktor Lednik in Mira Flisar, direktorica družbe KBM Invest, investitorice elitnih Maistrovih dvorov.