Gallus udaril po balkanski mamilarski zvezi

Ovadili 31 osumljencev, zasegli 60 kilogramov konoplje, 10,7 kilograma heroina in 330 gramov kokaina.

Objavljeno
10. julij 2014 19.03
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Slovenski kriminalisti so s sodelovanjem s kolegi iz sedmih evropskih držav v minulih dneh zadali končni udarec eni večjih kriminalnih mrež, ki so tihotapile prepovedane droge po tako imenovani srednji balkanski poti. Identificirali so 36 osumljencev in podali kazenske ovadbe proti 31. Prijeli so glavnega organizatorja, 42-letnega kosovskega državljana.

Zadnji del akcije Gallus proti mednarodni združbi, ki se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo prepovedanih drog, so po osmih mesecih priprav, zasledovanja in zbiranja informacij opravili v sredo, 9. julija, ko je več kot 100 kriminalistov in policistov iz Kopra, Nove Gorice, Novega mesta, Ljubljane in Generalne policijske uprave prijelo več osumljencev in opravilo hišne preiskave v Novi Gorici, Novem mestu, Ljubljani, Logatcu in na Vrhniki.

Akcija Gallus se je začela novembra 2013, ko so italijanski varnostni organi zaznali, da nekaj njihovih državljanov vsak dan kupuje manjše količine drog na območju Slovenije. Sledi so najprej pripeljale do 39-letnega Novogoričana, ki je bil že obravnavan zaradi prepovedanih drog.

Specializirano državno tožilstvo je uvedlo tudi različne prikrite preiskovalne ukrepe. Kmalu se je pokazalo, da je Novogoričan le manjši člen v mednarodni verigi, ki je tihotapila in preprodajala konopljo, heroin in kokain med Albanijo, Kosovom, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Švico in Italijo.

Med osumljenci so identificirali enega hrvaškega državljana, tri avstrijske, dva nemška, tri italijanske, sedem srbskih, enega romunskega, 11 kosovskih in osem slovenskih. Glavni organizator tihotapstva in preprodaje je bil kosovski državljan, za katerega so že ugotovili, da je zaslužek nakazoval na Kosovo.

Od vseh so jih kazensko ovadili 31, 14 jih je že v sodnih priporih, trije so v policijskem pridržanju, štiri jih išče slovenska policija. V Sloveniji je ena oseba sodno priprta, tri so v pridržanju. Za tovrstna kazniva dejanja je zagrožena kazen od tri do 15 let zapora.

Policisti so ugotovili, da so v glavnem kupovali večje količine mamil, mamilarska pot pa je vodila čez Slovenijo do Avstrije, Italije, Nemčije in Švice, le manjše količine droge so ostale na območju Slovenije.

V času akcije so iz te mreže zasegli malo več kot 70 kilogramov prepovedanih drog, od tega 60 kilogramov konoplje, 330 gramov kokaina in 10,7 kilograma heroina. Predsinočnjim so na Kosovu pridržali Slovenca, ki je imel deset kilogramov konoplje. Vrednost zaseženih drog bi pri prodaji na drobno dosegla milijon evrov. V akciji je ključno z informacijami in usklajevanjem delovanja pomagal Europol iz Haaga.

V Sloveniji so policisti samo v letošnjem prvem polletju zasegli 119 kilogramov konoplje, osem kilogramov kokaina in dva kilograma heroina.