Gasilca kriva ponarejanja listin, denarja pa nista vzela

Vodilna v PGD Slovenske Konjice pogojno obsojena zaradi ponarejanja – »Sostorilca« zaman priznala pomoč pri poneverbi

Objavljeno
19. februar 2016 16.02
Gasilski dom Slovenske Konjice, 17.6.2015, Slovenske Konjice
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Slovenske Konjice – Izvedensko mnenje ni dokazalo, da sta si poveljnik PGD Slovenske Konjice Ernest Hlastec in nekdanji predsednik društva Andrej Tomažič protipravno prilastila denar pri nezakonitih društvenih finančnih akrobacijah. Oba pa sta včeraj na tukajšnjem okrajnem sodišču priznala, da ponarejanje listin, s katerimi so bile sporne transakcije sploh možne. Dobila sta pogojno kazen.

Hlastec in Tomažič sta ves čas postopka, ki se je začel januarja lani, poudarjala, da denarja, ki ga je za varovanje pri obnovi avtocestnih predorov Pletovarje in Golo rebro v letih 2009 in 2010 dobilo PGD Slovenske Konjice, nista vzela. Ker društvo zaradi zakonodaje ni moglo članom izplačati opravljenega dela, so izstavili pet fiktivnih računov družbama Lesko in Piramida Dušana in Mateja Kebliča. Kebliča sta dvignila gotovino, ki sta jo med gasilce razdelila Hlastec in Tomažič.

Po prvotnem obtožnem predlogu naj bi Hlastec in Tomažič razdelila okoli 76.000 evrov in si prilastila 11.020 evrov. Obramba je trdila, da presežkov med tem, kar sta dobila in kar sta morala razdeliti med gasilce, sploh ni bilo. Kebliča sta namreč plačala tudi davke in po plačilu teh, je denarja zmanjkalo. To je ugotovila tudi sodna izvedenka finančne stroke in zapisala, da je očitek poneverbe neutemeljen. Tožilka Katja Leban je tako od pregona zaradi poneverbe odstopila. Kebliča, ki sta lani priznala pomoč pri tem kaznivem dejanju, sta dobila pogojno kazen. Ali sta priznala zaman, je Tomažičev zagovornik Primož Poklič dejal: »Da. To smo vedeli že takrat.«

Vendarle pa gasilci od svojih prihodkov, pridobljenih na roko, niso plačali vseh davkov in prispevkov. Te je društvo sicer poravnalo, ampak šele potem, ko je utajo 20.000 evrov davka ugotovila davčna uprava.

Nezakonito poslovanje sta s ponarejanjem listin omogočila prav nekdanji predsednik Tomažič in še danes poveljnik društva Hlastec, kar sta včeraj tudi priznala. Tomažič je vse obžaloval, Hlastec je bil pri obžalovanju bolj zadržan: »Moralno sem kriv. Če bi danes šli v tako stvar, bi verjetno enako storil. Do danes nisem vedel, kaj pomeni ponarejanje listin. Ko sem podpisal papir (dokument, ki je bil podlaga za izdajo fiktivnih računov, op. p.), nisem vedel, da delam kar koli narobe. Nismo pa nikogar oškodovali in vsi so dobili vse plačano. Če bi vse firme v Sloveniji tako delale, bi vse dobro delovalo.«

Tako Hlastec kot Tomažič sta poudarila, da sta se za izdajo fiktivnih računov v višini 82.350 evrov odločila po nasvetu konjiškega Zavoda za šport, ki je za PGD opravljalo računovodske storitve, o takem načinu poslovanja sta bila seznanjena tudi upravni in nadzorni odbor društva. »Bil sem zakoniti zastopnik društva in moj podpis je na računih. Ni pa mi niti na misel prišlo, da bi škodil društvu, ali finančno ali moralno,« je dejal Tomažič.

Drugačna pričanja

Da društvo ni bilo finančno oškodovano, je na eni izmed obravnav pričal Dušan Keblič, ki pa je dejal tudi, da ideja za tak način izplačevanja ni prišla iz računovodskega servisa: »Jaz in Hlastec sva naštudirala sistem.« Na isti obravnavi je pričala tudi takratna predsednica nadzornega odbora Marta Marija Šmalc. Po njenih besedah nadzorni odbor o takem načinu izplačil ni bil obveščen, saj je šele leta 2011 našla dva računa v višini okoli 20.000 evrov in takrat prvič vprašala, zakaj gre. Pogodbi sta bili napisani in podpisani aprila 2011, ko je bil posel že zdavnaj mimo.

Sodnica Branka Doberšek Keršič se s temi vprašanji ni ukvarjala, saj sta oba krivdo priznala. Pri izreku kazni je povsem sledila predlogu tožilke in Hlastecu naložila štiri mesece, Tomažiču pa sedem mesecev zapora, obema s preizkusno dobo dveh let. Plačala bosta samo sodno takso. Ves postopek se je namreč vrtel zgolj okoli poneverbe in ker se je izkazalo, da je ni bilo, bo ta strošek obremenil proračun.