Glavna akterja ignorirala vabilo na izrek sankcije

Domen Zavrl, Daim Mamut in Miran Strah klonili pod težo tožilskih dokazov.

Objavljeno
01. december 2014 18.10
Sodba Domenu Zavrlu.. 16.9.2013
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Pričakovati je bilo, da bo tukajšnje okrožno sodišče Domnu Zavrlu, Daimu Mamutu in Miranu Strahu danes zapečatilo usodo zaradi vrste finančnih kaznivih dejanj, a se kljub priznanju krivde vseh treh to ni zgodilo. Zavrl in Mamut sta namreč ignorirala vabilo sodišča na izrek kazenske sankcije.

Vse, kar je zagovornica Barbara Pia Hrovat vedela o Domnu Zavrlu, je, da je odsoten in zato ni prišel na izrek kazenske sankcije. »To nam je vsem jasno, da je odsoten, če ga ni v razpravni dvorani, a bi moral na glavni obravnavi povedati, da se strinja z izrekom kazenske sankcije brez njegove navzočnosti,« je bila jasna predsednica senata. Ker ne njega ne Daima Mamuta ni bilo, je sklenila, da bosta skupaj z Miranom Strahom odločitev sodišča slišala 18. decembra.

Miran Strah, ki se je s pomočjo odvetnika Marka Makuca s specializirano državno tožilko Barbaro Lipovšek prav tako dogovoril o milejši kazni v zameno za priznanje krivde, je sodišče zaman prosil, da bi mu sankcijo izreklo danes. »Skupaj ste v postopku in skupaj boste slišali odločitev. Sicer bi pa o tem, da bi radi že končali postopek, razmišljali prej, preden ste se podali v nezakonitosti,« mu je vzroke, zakaj bo moral vsaj še enkrat priti v hram pravice, pojasnila predsedujoča sodnica.

Če bo sodišče v celoti upoštevalo zapisano v sporazumu o priznanju krivde, čaka Domna Zavrla tri leta zapora (po vsej verjetnosti le konec tedna) in sto tisoč evrov denarne kazni, Daim Mamut se je pogodil za dve leti in pol ječe (lahko bo hodil v službo, za rešetkami pa spal samo ob koncu tedna) in nekaj več kot 30.000 evrov denarne kazni, Miran Strah pa bo devet mesecev preživel v hišnem zaporu, plačati mora še 30.000 evrov denarne kazni.

Pravni osebi nista več v obtožnici

Zavrl, zaradi nenadnega vzpona na politično-ekonomski sceni se ga je prijel tudi naziv čudežni deček stranke SDS, se je znašel pod plazom resnih očitkov o goljufiji, davčni utaji, ponarejanju listin in krivi ovadbi, Mamutu pa tožilstvo očita goljufijo in pomoč pri kaznivem dejanju ponarejanja listin. Poleg njiju in Straha sta bili v obtožnici še podjetji Srce Komenskega in Partner Fin, a je tožilka danes odstopila od pregona zoper njiju. »Vsi trije obtoženi so krivdo priznali, finančno stanje obeh družb pa je veliko manjše od terjatev, zato menim, da nadaljnji pregon zoper pravni osebi ne bi bil smiseln niti ekonomsko upravičen,« je pojasnila vzroke.

Afera o Zavrlovem davčnem utajevanju je prišla na dan že pred leti, po opozorilih nekdanjega davčnega inšpektorja Đorđa Perića, ki se je domnevno zaradi tega znašel v nemilosti pri svojih nadrejenih. Zavrl je menda januarja 2009 na sestanku pri takratnem direktorju republiške davčne uprave Ivanu Simiču »grozil« davčnima inšpektorjema, češ da mu pri davčnih poslih svetuje podjetje Simič & partnerji (lastnik podjetja je bil Ivan Simič) in da za storitve plačuje 10.000 evrov na mesec. Ostalo je sicer le pri obtožbah na eni strani in zanikanju očitkov na drugi. Ob poznejših ugotovitvah dacarjev pa se je vendarle izkazalo, da v poslovnih prijemih Zavrla nekaj močno smrdi, da so bile res storjene tudi nezakonitosti, pa je sklepati tudi iz priznanja krivde obtoženih.

 

***

Prikaz nasprotnih dejstev

V članku z gornjim naslovom je neresnična je navedba novinarja, da »je menda Zavrl na sestanku januarja 2009 pri meni kot direktorju republiške davčne uprave »grozil« davčnima inšpektorjema, češ da mu pri davčnih poslih svetuje podjetje Simič & partnerji in da za storitve plačuje 10.000 evrov na mesec«. Durs sem zapustil 17. 7. 2008, kar pomeni, da ni bilo sestanka januarja 2009. Sestanka, katerega omenjate, tudi nikoli ni bilo in niti Domen Zavrl, niti njegova podjetja, niso družbi Simič & partnerji nikoli plačevala po 10.000,00 EUR mesečno, kar sem že dokazal leta 2007 na komisiji državnega zbora za nadzor proračuna, temveč 350,00 EUR mesečno in še to za obdobje, ki ni bilo zajeto z davčnim pregledom.
Ivan Simič