Goldi72 z mulami do milijona?

Mihelčiču očitajo, da je pošiljal lažno elektronsko sporočilo z zlonamerno kodo in z bančnih računov ukradel 950.000 evrov.

Objavljeno
13. december 2013 19.03
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Imam dve leti starega sina, ki ga že devet mesecev nisem videl. Niti pisati mu ne morem. Upam, da se bo proces čim hitreje končal, da bom dokazal, da nisem kriv,« je poudaril 41-letni Sebastijan Mihelčič. Tožilstvo mu je naprtilo, da je na spletu ukradel 950.000 evrov.

»Očitanega kaznivega dejanja nisem storil. Štirinajst let imam svoje podjetje za komunikacije in informatiko. Gradili smo optično omrežje v Mariboru in Murski Soboti za T2 in Telekom, sisteme vzdržujem že več kot deset let in stranke so zadovoljne,« se je poskušal očitkov otresti Mihelčič. A okrožni državni tožilec Niko Pušnik računalniškemu strokovnjaku ne verjame. Naprtil mu je 32 velikih tatvin, 17 kaznivih dejanj pranja denarja in osem napadov na informacijske sisteme. Zanj je predlagal kar 22-letno zaporno kazen, a se Mihelčič ni pokesal in poskuša tožilčeve dokaze postaviti na trhle temelje.

Mihelčič, ki so mu na prste stopili marca letos, je menda številnim podjetjem in samostojnim podjetnikom poslal lažno elektronsko sporočilo s priponko s skrito zlonamerno kodo. Ob odprtju se je zagnal program, ki je okužil operacijski sistem, Mihelčič pa je domnevno na ta način neopazno dobil uporabniška imena in gesla, tudi za spletno bančništvo. Denar je menda z bančnih računov dvignil konec tedna, zabrisal sledi in zamenjal gesla.

V »poslu« je domnevno sodelovalo več kot 15 posameznikov, tako imenovanih prinašalcev denarja, v krogih spletnega kriminala znanih tudi kot mule. Ti so na svoje bančne račune prejeli denar iz oškodovančevega transakcijskega računa, ga dvignili in ga izročili Mihelčiču. Skupaj so odtujili 950.000 evrov, druge transakcije pa so banke še pravočasno blokirale. Srečo je, denimo, imela tudi mariborska nadškofija, ki bi lahko ostala brez skoraj pol milijona evrov.

Hvalil se je, da je heker s petletnimi izkušnjami

»Ste bili kdaj član kakšnega hekerskega foruma?« je zanimalo tožilca. »Ne,« je bil kratek Mihelčič s spletnim vzdevkom Goldi72. »Ste kdaj kupili zlonamerno kodo 'black shade'?« »Da, lani.« »Ste jo torej posedovali?« »Ne.« »Kako zdaj, kupili ste jo, niste pa je posedovali?« »Ne,« je telegrafsko odgovarjal Mihelčič, ki je prepričan, da ni nikjer zavedeno, da bi bila ta koda nameščena na njegovih računalnikih, zato po njegovem ni nobene povezave z napadi na oškodovana podjetja, kar se bo pokazalo skozi proces.

Mihelčič je med tožilčevim izpraševanjem pojasnil, da hekerski forum uporablja za reševanje problemov pri strankah kot vsak informatik. A tožilec je vztrajal: »Izvedenec ugotavlja, da ste velik strokovnjak na področju informatike. To drži?« »Ne.« »Zakaj ste se hvalili, da ste heker s petletnimi izkušnjami?« je vanj vrtal tožilec. »Ne vem, vi se lahko tudi hvalite, da ste najboljši tožilec v Sloveniji,« mu je zabrusil Mihelčič.

Dokazni postopek se bo nadaljeval 10. januarja.