Goljufivi gradbinec za tri leta na hladno

Alojz Radej je med drugim gradil ceste in na črno še asfaltiral dvorišča domačinom, denar pa pospravil v žep.

tor, 13.02.2018, 08:00

Krško – Sedem let po odkritju kaznivih dejanj in štiri leta po izreku prve sodbe je tudi višje sodišče zdaj postavilo piko na i v primeru Alojza Radeja. Zaradi velikih tatvin in ponarejanja listin, ki jih je storil kot odgovorni vodja gradbišč, ga je obsodilo na tri leta zapora in mu izreklo pet tisoč evrov stranske denarne kazni.

Alojz Radej je bil na prvostopenjskem sodišču obsojen zaradi trinajstih poneverb. Kot odgovorni vodja gradbišč v družbi Iteo Raka, ki je zdaj v stečaju, si je prilastil okrog 60.000 evrov denarja od asfaltiranja dvorišč, kar so počeli hkrati z gradnjo cest in vodovodov. Ob tem si je iz skladišča družbe na Drnovem prilastil še kamenje za 100-metrski oporni zid okrog svoje hiše. Pravnomočno pa je bil pred tem že obsojen zaradi poneverjanja listin, saj je prirejal gradbeni dnevnik in iz njega trgal liste.

Višje sodišče je v tej kazenski zadevi spremenilo pravno kvalifikacijo za 12 od 13 posameznih kaznivih dejanj iz kaznivega dejanja poneverbe v kaznivo dejanje velike tatvine, storjene v nadaljevanju, in obsojenemu Radeju za to dejanje izreklo kazen dve leti zapora in stransko denarno kazen pet tisoč evrov. Za preostali dve kaznivi dejanji je potrdilo sodbo sodišča prve stopnje in nato izreklo enotno kazen tri leta zapora in stransko kazen pet tisoč evrov. Za trinajsto kaznivo posamično dejanje poneverbe pa je sodišče zaradi zastaranja izreklo zavrnilno sodbo in v tem delu oškodovanca, družbo Iteo Raka v stečaju, kateri mora Radej vrniti dobrih 60.000 evrov, napotilo na pravdo.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor