Gostinka bo delala v splošno družbeno korist

Stanka Ribič zaposlenim, varnostnikom, dobaviteljem in medijem dolguje 130 tisoč evrov.

Objavljeno
24. februar 2014 19.47
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Dveletno zaporno kazen je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek izrekla gostinki Stanki Ribič, ki je ogoljufala upnike, saj jim ni poravnavala obveznosti, kršila je pravice delavcev, ki jim na koncu ni plačevala več niti prispevkov, ponarejala je poslovne listine. Sodnica je glede višine kazni sledila tožilcu Bogdanu Matjašiču, glede načina izvršitve kazni pa njeni zagovornici Mariji Vrisk.

Dobrih 130 tisoč evrov obveznosti še ima Stanka Ribič, nekoč lastnica treh lokalov v Krškem, do delavcev in upnikov, med katerimi so tako varnostniki kot dobavitelji pijač, hrane, mesa in mediji, ki so oglaševali njeno dejavnost.

Pred predobravnavnim narokom, na katerem je priznala vsa očitana kazniva dejanja, tudi tista, ki naj bi jih storila skupaj z Boštjanom Tramtetom, je poravnala del obveznosti do delavcev v višini osem tisoč evrov. Prav ta njena poteza, priznanje krivde, skrb za dva mladoletna otroka, za katera skrbi kot mati samohranilka, in njena volja, da ni šla v osebni stečaj ali na center po socialno podporo, ampak se je zaposlila, poleg tega pa tudi nekaznovanost so bile olajševalne okoliščine, zaradi katerih se je sodišče odločilo za družbeno koristno delo; 480 ur dela v družbeno korist mora opraviti v enem letu, sicer bo šla v zapor.

Sodišče ji je naložilo, da mora poravnati del obveznosti treh upnikov v višini približno 15 tisoč evrov, vsi drugi upniki, ki so dali predlog za izvršbo, in tudi delavke, ki niso priglasile zneska, koliko jim je Ribičeva ostala dolžna, pa se bodo morali podati v tožbo. Ribičeva mora plačati še 750 evrov stroškov postopka in sodno takso.

Zaradi krize je poslovanje zašlo v rdeče številke

Ribičeva je pred desetimi leti v Krškem odprla lokal Portos. Ker ji je posel lepo cvetel, je najela še restavracijo v krškem hotelu City in jo v soglasju z lastnikom obnovila, za kar je porabila več kot sto tisoč evrov. Nato jo je Tramte, kot je dejala Ribičeva, nagovoril, da sta skupaj ustanovila družbo Studio-Bost oziroma odprla diskoteko.

Delo v gostinstvu ji je ležalo, saj je v tej branži delala že od svojega štirinajstega leta. Morala je že od nekdaj skrbeti sama zase, »saj se ni rodila z zlato žlico v ustih,« je bila simbolična njena zagovornica Marija Vrisk.

Poslovanje je lepo teklo, plače so bile redne pa tudi regresi in božičnice. Pred šestimi leti pa se po poletnih dopustih promet ni več dvignil. Začela se je kazati kriza, ki je zobe pokazala pred novim letom, ko pričakovanih naročil za poslovna srečanja sploh ni bilo.

Prihodki niso več zadostovali za pokrivanje obveznosti, pravi Ribičeva, ki je zaradi obnove lokala računala na manjšo najemnino. A lastnik je bil neizprosen, najemnine ni znižal, dejal ji je, da lahko gre. »Kako naj pričakujemo od gostinke, da bo znala napovedati krizo, ko pa tega niso bili sposobni niti naši voditelji,« je Ribičevo branila njena zagovornica Vriskova. Ribičeva enostavno ni več mogla poravnavati zapadlih in tekočih obveznosti in je zašla v rdeče številke.

Tožilec Matjašič ji je očital, da je slabe finančne razmere prikrivala delavcem in dobaviteljem, med tem pa je sama še naprej dajala vtis uspešne podjetnice, se vozila z dragim vozilom, hodila na smučanje in na počitnice v Avstralijo. Ribičeva se je zagovarjala, da je delala od zore do mraka, da ni izrabila podjetja za izvedbo poslovnih goljufij in da je na koncu sama potegnila najkrajši konec in ostala brez vsega.

Sodba še ni pravnomočna. Boštjanu Tramtetu, solastniku Studia-Bost, ki krivde ni priznal, bodo zaradi očitane poslovne goljufije sodili ločeno.