Gotovina se ujame v past

Goljufije na bankomatih. Oškodovanec zaman čaka izplačilo denarja, na koncu ga vzamejo kriminalci.

Objavljeno
22. oktober 2014 18.11
pu mb_bankomati
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Koper – Podrobnosti, kdo stoji za kriminalnim podvigom, ki uporabnike bankomata pusti praznih rok, koprski kriminalisti in policisti (še) nimajo, so jim pa znani podatki o nekaterih oškodovancih, ki so bili pri dvigu denarja opeharjeni.

»Zadnje čase smo v Sloveniji obravnavali več primerov, ko storilci zmanipulirajo bankomat tako, da tisti, ki je opravil dvig, denarja ne dobi. Oškodovanec naj bo v takšnem primeru pozoren na okolico, saj so storilci praviloma še vedno v bližini in opazujejo ter čakajo, da se odmakne od bankomata. Takrat poberejo dvignjen denar,« je v opozorilu zapisala Anita Leskovec, predstavnica koprske policijske uprave.

Na policiji svetujejo, naj bodo uporabniki bankomata v takšnih primerih pozorni na sumljivo osebo ali vozilo v okolici, naj ostanejo pri bankomatu in nemudoma pokličejo na intervencijsko številko 113. Če imate možnost, takoj preverite stanje na računu (lahko na istem bankomatu ali pokličejo telefonsko številko, navedeno na zadnji strani bančne kartice) in tako ugotovite, ali je bil dvig resnično opravljen.

V tem primeru gre za tako imenovani cash trapping (past za gotovino): storilci na režo za izdajanje denarja namestijo posebno letev, na kateri je lepilo oziroma obojestranski lepilni trak, ki ovira izdajo gotovine – ta se namreč zagozdi v reži. Dvig gotovine poteka nemoteno, saj bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. A ker te ni, se ljudem zdi, da izplačilo ni mogoče zaradi tehnične okvare bankomata, in nič hudega sluteč odidejo. Prevaranti postopek opazujejo z varne lokacije. Ko se vrnejo k bankomatu, le odstranijo posebej nameščeno režo, na katero se je ujela gotovina.

Med znanimi zlorabami sta tudi »libanonska zanka« (nelegalno nameščeni vložek zadrži vašo kartico in terminal vas znova vpraša po kodi PIN) in skimming (aparat za magnetno branje kartic in lažna videokamera), s katerim prepišejo podatke, zapisane na magnetnem traku, in posnamejo vašo kodo PIN.

Naprave skimming so razširjene tudi drugod po svetu, saj oprema že dolgo ne spada več v kategorijo znanstvene fantastike, temveč jo je precej preprosto dobiti. Precej težje je organizirati celotno kriminalno združbo, ki običajno pri nas operira iz tujine. To je velika težava tudi za varuhe pregona, saj večkrat polovijo le »male ribe«, ki delujejo na terenu, vrh kriminalne združbe pa ostane nerazkrit.