Grozi mu zapor, ker je morilcu prodal pištolo

Franc Novak naj bi Janezu Žnidarju svetoval, naj v bivšo ustreli 4 do 6 nabojev, nato pa si pištolo prisloni ob sence.

Objavljeno
21. oktober 2014 19.02
SLO., JARSE- KAMNISKA CESTA, 23.5.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Včeraj bi se moral začeti postopek zaradi smrti Marije Bervar, ki jo je maja šestkrat ustrelil Janez Žnidar. Ta ni mogel preboleti davno izgubljene ljubezni. A na sodišče niso povabili njega, temveč 56-letnega Franca Novaka, ki naj bi mu za kar 15.000 evrov prodal pištolo in naboje ter ga poučil, kako naj opravi z Marjeto in nato še s sabo.

Tik pred zdajci je bila včeraj preklicana obravnava na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer bi morali opraviti predobravnavni narok za 56-letnega Franca Novaka. Novaka pozna marsikateri obiskovalec Mercatorja na Brdu, kjer je večkrat prosjačil za drobiž. A po prepričanju tožilstva je brezdomec letos zelo dobro zaslužil. Za kar 15.000 evrov naj bi namreč 39-letnemu Bohinjcu Janezu Žnidarju prodal morilsko orožje, s katerim je ta vzel življenje 37-letnici, svoji neuslišani ljubezni Mariji Bervar.

Zgodilo se je 23. maja v Zgornjih Jaršah pri Radomljah, kamor se je v družinsko podjetje Elform tistega jutra odpravila Marija Bervar, mati treh otrok. Tam jo je pričakal Žnidar in šestkrat pritisnil na petelina. Mariji reševalci niso mogli več pomagati, on pa je izginil. Dobili so ga šele po nekaj dneh po eni največjih iskalnih akcij, skrival se je v gozdu.

A Žnidar nikdar ne bo odgovarjal zaradi umora. Tožilstvo je zoper njega namreč vložilo predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Svoje dejanje je namreč zagrešil v stanju neprištevnosti. Zaradi svoje paranoidne shizofrenije ni mogel razumeti pomena svojega dejanja in svojega ravnanja ni mogel imeti v oblasti.

Kot je namreč ugotovil psihiater Vanja F. Rejec, ima Žnidar preganjalno in nanašalno blodnjavost shizofrenskega tipa z motnjami volje, ki je bila usmerjena zgolj v en bolezensko pogojeni cilj. Njegov odnos do realnosti v času storitve kaznivega dejanja je bil po njegovem ukinjen, prav tako njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja vedenja. Bolezen se mu je sicer začela razvijati že zgodaj, a jo je delno prikril tako, da se je umaknil iz družbe. Tožilstvo je takšnemu mnenju sledilo.

Žnidarjev cilj je bil le en, in sicer maščevati se družini Marjete Bervar, v katero se je zaljubil še kot najstnik. Skozi leta se je v njegovi glavi, ki jo je vodila bolezen, izoblikovalo spoznanje, da so za vse njegove tegobe krivi Marjeta in njeni starši, ki so zvezi nasprotovali in mu dali vedeti, da za njo ni dovolj dober. Zaradi tega ga je mučil občutek manjvrednosti, njegovo življenje pa je bilo uničeno. Sprva si je sicer zamislil, da bi umrla skupaj, in sicer tako, da bi se razstrelil ob njej, a ni mogel dobiti bombe.

Sedmi naboj je bil mišljen zanj

Če bo, kot kaže, Žnidar namesto v zaporu pristal v Enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo UKC Maribor, pa se bo moral z očitki tožilstva soočiti Novak, ki ga je že junija zaradi pomoči pri umoru ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja preiskovalni sodnik poslal v pripor. Obtožnica ga bremeni, da je februarja letos na območju Viča od Žnidarja vzel 15 tisočakov in mu obljubil, da mu bo priskrbel pištolo.

Maja mu je nato tudi izročil 9-milimetrsko beretto in sedem nabojev, pri tem pa je natančno vedel, da je Žnidarjev namen le en, in sicer umoriti Marijo Bervar, je prepričano tožilstvo. Ne le to, Žnidarju, ki mu je izpovedal svojo življenjsko zgodbo in težave, ki ga pestijo, je celo svetoval, naj v svojo neuslišano ljubezen ustreli štiri do šest nabojev, da bo ta zagotovo umrla. Žnidar je bil takrat očitno odločen, da bo umrl skupaj z Marjeto, saj ga je zanimalo tudi, kako naj ustreli še sebe, da bo zagotovo umrl. Novak mu je povedal, naj si na sence pod pravim kotom prisloni pištolo in zadnji naboj ustreli vase.

O krivdi so Novaka nameravali povprašati včeraj, a je bil predobravnavni narok preklican. Ni pa pričakovati, da bi krivdo priznal. V preiskavi je namreč dejal, da je Žnidarju po večmesečnem teženju res priskrbel pištolo, a zanikal, da bi vedel, kaj ta namerava storiti z njo. Po njegovo mu je Žnidar zanjo izročil 13.000 evrov, sam pa jo je dobil »od nekega Bosanca«.