Grožnje s smrtjo so za obtoženega ulična govorica

Stephen Casiraghi si je dolgo življenje za rešetkami podaljšal še za dve leti.

Objavljeno
22. avgust 2014 23.50
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Eden bolj znanih slovenskih zapornikov Stephen Casiraghi je včeraj v hramu pravice znova navrgel kar nekaj krepkih na račun pravosodnih policistov in dela sodišča. Ob zanikanju napada na pravosodne policiste pa je ob opisu dogodka pravzaprav smiselno povsem povezal očitke tožilstva in svoje ravnanje poskušal opravičevati, a sodišča nikakor ni prepričal o nedolžnosti.

Brez kančka dvoma je tričlanski senat pod predsedstvom okrožne sodnice Alje Kratovac ocenil, da je Stephen Casiraghi kriv kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja varnostne naloge. V obrazložitvi sodbe je sodnica zadnje očitke in njegova pretekla ravnanja označila za izjemno nasilna, za katere pa ni niti najmanjšega opravičila. »Kazenski postopek je pokazal, da je obtoženi polno procesno sposoben, a zelo manipulativen,« je poudarila in dodala, da je svetel žarek upanja le to, da se je tokrat sam odločil, da ne bo prisluhnil izreku sodbe. »To kaže, da bo nekoč mogoče le spoznal, da če pričakuje svoje neprimerno ravnanje, da bo sam naredil korak in to preprečil.«

Novi dve leti zapora si je Casiraghi prislužil, ker je 19. aprila 2011 po obsodilni sodbi na ljubljanskem okrožnem sodišču pod predsedstvom sodnika Andreja Barage poskrbel za nov incident. Zaradi poskusa napada na paznika oziroma poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, kot se glasi kaznivo dejanje, je bil obsojen na leto dni in dva meseca zapora. Sodbi je prisluhnil povsem mirno, nato pa je izbruhnil.

Vseh pet včeraj zaslišanih pravosodnih policistov je potrdilo, da se je Stephen Casiraghi omenjenega dne neprimerno vedel, poleg pljuvanja in zmerjanja pa so jim v spominu ostale predvsem grožnje Mihi Natku oziroma M. Natku, kot ga je zaradi zapisa imena na službenem oblačilu omenjal obtoženi.

Že na začetku zaslišanja, ko je spregovoril Miha Natek, se Casiraghi ni zadržal in je priči večkrat navrgel, da je lažnivec. Ko je zaslišani opisoval dogodke in pojasnil, da mu je večkrat izustil, tako na sodišču v Ljubljani kot pozneje ob prihodu v mariborske zapore, da ga bo ubil in da je svinja pazniška, se obtoženi ni mogel zadržati. »Če pa si,« je izbruhnil Casiraghi brez dlake na jeziku.

Pljuvanje porotnikov

Če strnemo, je pravosodni policist povedal, da so kmalu po izreku obsodilne sodbe proti predsedniku senata in vsaj enemu porotniku leteli pljunki, na ukaze mož postave pa se obsojeni ni odzval. Trdo so ga prijeli, zažvenketale so lisice, in pospremili so ga iz razpravne dvorane, vendar je neprimerno in nasilno vedenje do pravosodnih policistov nadaljeval na hodniku sodišča. »Na dvorišču je hotel z lisicami udariti po nekem parkiranem vozilu, kar sem preprečil,« je pojasnil in potrdil, da je uporabil prisilni ukrep davljenja.

Prav takšna uporaba sile se zdi Casiraghiju pretirana. Vendar so zaslišani pazniki pojasnili, da je to povsem običajen ukrep, da se zagotovi poslušnost oziroma varnost. Posebej je to pojasnil eden od zaslišanih, ki je za davljenje dejal, da je to milejši ukrep od udarcev ali meta, kjer lahko nastanejo celo poškodbe. »Za uporabo prisilnih ukrepov imamo redna usposabljanja, davljenje pa nima nobenih resnih posledic, prav tako ni nevarno.«

»Kot da so iz Rusije«

Vprašanja obtoženega so se vrtela predvsem okoli uporabe – po njegovi oceni – pretiranih prisilnih sredstev, za grožnje s smrtjo pa je dejal, da če je to izrečeno na splošno, je to pač sleng, ulična govorica. »Vi [sodišče] na to gledate pravniško, v Sloveniji pa to uporabljamo za ulično govorico. To je tako kot v Ameriki, so celo pesmi – ubil bom prasca«, se je branil.

Za kakšen nasmešek v sodni dvorani je poskrbel ob zaslišanju pravosodnega policista Gregorja Gričnika, ko se je za domnevno neposredne grožnje s smrtjo njegovemu sodelavcu najprej začel izgovarjati, da je verjetno govoril »mnateg«, s čimer je dal vedeti, da naj ne bi mislil paznika Natka. Sklenil pa je, da ko so prišli v Maribor, paznikov ni razumel zaradi govorice: »Kot da so iz Rusije.« Na vprašanje predsednice senata, kaj naj bi potem »mnateg« pomenilo, pa obtoženi ni imel pripravljenega odgovora.

Dolg seznam grehov

Če je bilo med zaslišanjem prič Casiraghijevo vedenje, razen na začetku, povsem zgledno, je vzkipel, ko je sodnica pri prebiranju sodnega spisa omenila dolg seznam njegovih grehov iz preteklosti. Tarnal je, da to za ta postopek nima nobene zveze in sodišču očital zlorabo kazenskega prava. Ko je razpravno dvorano v spremstvu pravosodnih policistov zapuščal, je bruhnil še nekaj žaljivk.

Nasilništvo, posilstvo, poškodovanje tuje stvari, prikrivanje, huda in lahka telesna poškodba, protipraven odvzem prostosti, spolno nasilje, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi je nekaj kaznivih dejanj, za katera je bil pravnomočno že obsojen in je dolga leta preživel za zapahi. Casiraghi bo nad pravosodjem gotovo še negodoval, saj ima odprtih še nekaj kazenskih postopkov.